Читај ми!

Мелбурн изашао из најдужег локдауна, грађани славе

Становници Мелбурна похрлили су данас у раним јутарњим часовима у градске пабове, ресторане и фризерске салоне, након што је најдуже "закључан" град на свету изашао из последње серије ограничења, уведених с циљем сузбијања ширења ковида 19.

Други по величини град у Аустралији је провео 262 дана или скоро девет месеци под строгим ограничењима током шест одвојених локдауна, који су били на снази од марта 2020. године, што представља најдужи локдаун за било који град на свету, пренос Ројтерс.

На пример, главни град Аргентине, Буенос Ајрес, прошле године је прошао кроз 234 узастопна дана затварања.

Грађани Мелбурна су славили и аплаудирали са својих балкона, док су аутомобили непрекидно трубили у минут до поноћи, када су престала да важе ограничења која су била на снази од почетка августа.

Многа места, укључујући продавнице хране, па чак и фризерски салони, отворена су у неуобичајено време.

Сличне слике су виђене и у Сиднеју, највећем граду у земљи, пре скоро две недеље, када су власти почеле да ублажавају ограничења услед пораста стопе вакцинације против ковида-19.

Нешто више од 70 одсто одраслих грађана Аустралије је сада потпуно вакцинисано, а многи становници планирају да поново лете у иностранство пошто међународне граничне рестрикције почињу да попуштају од новембра.

Аустралија је од почетка пандемије регистровала 152.000 случајава коронавируса и 1.590 смртних случајева.