Читај ми!

Јапан убира плодове поодмакле вакцинације, најмање новозаражених од јуна прошле године

Јапан, који је био присиљен да због кашњења у вакцинацији и страховања грађана од ширења заразе одржи Олимпијске и Паралимпијске игре без присуства публике, сада бележи најбоље епидемијске резултате у последњих годину дана захваљујући напретку у имунизацији грађана.

Град Токио у понедељак је забележио само 49 новозаражених особа, што је најнижи број још од јуна прошле године, док је у целом Јапану данас регистровано само 369 нових случајева, што је најбољи резултат у протеклих годину дана.

Kрајем августа, у време када су почињале Параолимпијске игре, јапанска престоница је бележила близу шест хиљада новозаражених дневно, у целој земљи износио и по 25 хиљада.

Јул и август протекли су у мрачној друштвеној атмосфери, уз пуно инцидената као што су учестало одбијање болница да приме пацијенте оболеле од ковида или изненадне смрти десетина заражених којима су државни здравствени органи наложили да, због наводно лакших симптома, остану код куће или се лече у хотелима одређеним за то.

То, као и одлука да Олимпијске и Паралимпијске игре буду одржане без публике, последица су вишемесечног кашњења у одобравању и набавци вакцина. Разлог је била скепса према квалитету страних цепива развијених по скраћеном поступку.

Драстично побољшање ситуације

Данас, међутим, у Јапану две вакцине (углавном "Фајзера" и у мањој мери "Модерне") примилио је више од 60 одсто становника, док је по једну примило близу 75 одсто.

Вакцинисање које је узело маха у јуну и јулу, поново је убрзано након завршетка Олимпијских игара у другој половини августа и током септембра, што сада даје очигледне резултате.

Наиме, дуготрајно ванредно стање, које је почело још 25. маја у сусрет највећем светском спортском догађају, коначно је укинуто 30. септембра.

Од тада, јапански грађани, уживајући у добрим временским приликама које је пружило продужено лето, масовно су похрлили у ресторане, барове и кафане, као и на концерте, али број новозаражених, оболелих и преминулих упркос томе наставља да брзо опада, што је несумњиво плод поодмакле вакцинације.

Иначе, у Јапану је до сада званично регистровано преко 1,71 милион заражених коронавирусом, од чега је близу 18.000 преминуло.