Читај ми!

Ко сме, а ко не сме у Немачку?

Да ли морам у карантин или је довољно да имам негативан тест? Правила о уласку на територију Немачке и даље су компликована. Овде су одговори на најважнија питања.

Након дугог локдауна који је трајао месецима, један део Европе поново се радује путовањима. Без обзира на делта варијанту коронавируса, туристи могу да, барем у границама Европске уније и Шенгена, путују без великих препрека.

Међутим, уколико желите да уђете у Немачку морате узети у обзир неколико ствари. Јер, нова уредба је на снази од 28. јула. У основи су само продужени услови за улазак које је савезна влада усвојила почетком јула. Сада важе до 10. септембра.

Обавезан тест за невакцинисане?

Онај ко жели да путује у Немачку прво мора да се информише да ли је земља из које долази у Немачкој класификована као ризично подручје. Ако је то случај, мора да се попуни дигитална регистрација уласка.

Осим тога, путници морају да покажу признат негативни тест на корону, уколико још увек нису вакцинисани против ковида 19, или су у последњих шест месеци прележали инфекцију. У том случају, повратници са одмора не морају у карантин.

Од 1. јула у Европској унији у употреби је и дигитални вакцинациони пасош. Он олакшава улазак у Немачку, као и посету манифестацијама. Подаци о вакцинацији, тестовима или прележаној болести ту би требало да буду доступни брзо и једноставно.

Због ширења делта варијанте вируса у Европи, немачка влада планира да од 1. августа уведе општи обавезан тест. У том случају би сви који улазе у Немачку, без обзира из које земље долазе и без обзира којим превозним средством, морали да ураде тест на коронавирус.

До сада је то важило само за оне који долазе из ризичних области, области у којима су раширени нови сојеви вируса, те за све оне који у земљу стижу авионом. Излечени и вакцинисани би, према наводима Министарства унутрашњих послова, требало да буду изузети из обавезног тестирања.

Увођењем обавезног тестирања могла би да буде укинута категорија тзв. једноставних ризичних области, са седмодневном инциденцом изнад 50, а испод 200 заражених. Но, до сада није било никаквих конкретних одлука владе.

Обавезан карантин за путнике из области са високом инциденцом

Почетком јула већ су укинута упозорења на путовања у тзв. једноставне ризичне области. У том смислу, Министарство спољних послова не упозорава експлицитно на путовања у те земље, али моли за "посебан опрез", тако да за оне који се враћају из тих области не важи обавезна дигитална регистрација при уласку и тест, осим за оне који долазе авионом (види горе).

Упозорење на путовања у одређена подручја важи тек када седмодневна инциденца пређе број од 200 заражених, и у подручја у којима је широко раширена посебно опасна варијанта ковида 19.

У Европи у овом тренутку (стање: 29. 7. 2021) нема више подручја са варијантама вируса. Међутим, Институт "Роберт Кох" је у међувремену омиљене немачке туристичке дестинације, Шпанију, Португалију, Холандију и Велику Британију, класификовао као подручја са високом инциденцом.

За све путнике и повратнике са одмора из тих земаља важи обавезан десетодневни карантин, који може да се са негативним тестом оконча након пет дана. Вакцинисани и излечени не морају ни да се тестирају, нити да иду у самоизолацију.

Иначе, у овом случају за децу важе иста правила као и за одрасле. С обзиром на то да деца и млади у правилу још увек не могу да буду вакцинисани, по повратку из подручја са високом инциденцом, односно из подручја у којима је раширена нека од варијанти вируса, морају у карантин.

Новом уредбом од краја јула важиће и поједностављена правила за улазак у Немачку за туристе из подручја у којима су раширене варијанте коронавируса. На списку Института "Роберт Кох" (стање од 29. 7. 2021) су 11 земаља Африке и Латинске Америке, међу којима су и Намибија, Јужноафричка Република и Бразил.

До сада су и излечени и вакцинисани, који долазе или се враћају из тих области морали у 14-дневни карантин. Убудуће би карантин могао да се заврши и раније, ако погођени регион није више класификован као подручје варијанте вируса током периода карантина.

Највећи број земаља ЕУ у овом тренутку не подлеже више ограничењима уласка, јер се не убрајају у ризичне области због малог броја инфекција. Онај ко из тих земаља у Немачку стиже копненим путем, не мора да буде ни вакцинисан, ни излечен, нити мора да покаже негативан тест.

Једино они који долазе авионом морају пре уласка у авион да докажу да су вакцинисани, излечени или да имају негативан тест – без обзира на то из које земље долазе и колика је тамо инциденца. Правила важе и за повратнике с путовања.

Поново могућ улазак за туристе из трећих земаља

Док су туристичка путовања унутар ЕУ већ дуже време могућа под одређеним условима, туристима из трећих земаља није био дозвољен улазак у Немачку. Али, и то се сукцесивно мења.

Од 25. јуна немачка влада је укинула је забрану уласка за треће земље. Додуше, правила важе само за оне који су потпуно вакцинисани. Вакцине које није одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА) не прихватају се. За путнике из 26 тзв. трећих земаља, међу којима су Израел, Аустралија и САД, не важе ограничења уласка.

За немачке путнике то, међутим, не значи да им је сада дозвољен улазак у треће земље, чак и у оне чијим је грађанима дозвољен улазак у Немачку. Тако на пример САД не дозвољавају улазак у земљу немачким туристима. Та уредба остаје на снази до даљег како би се спречило ширење делта варијанте, наводи се у најновијем саопштењу из Вашингтона.

Немачки туристи између олакшања и забринутости

Због свега тога многи Немци и ове године радије летују у сопственој земљи. Многи туристички капацитети су попуњени, посебно на Северном и Балтичком мору, као и на југу Немачке.

Према једној анкети Института за истраживање јавног мњења, две трећине Немица и Немаца одбија да путује у ризичне земље. Велика већина испитаних при том подржава актуелна правила о карантину.

Критика стиже из туристичке бранше – посебно због класификовања омиљених немачких туристичких циљева, Шпаније и Холандије, као ризичних подручја, због чега повратницима с одмора прети карантин.