Читај ми!

Научни тест у Британији - бивши ковид пацијенти поново изложени вирусу

Британски научници су организовали тест којим ће бивше ковид пацијенте опет изложити коронавирусу како би испитали имуни одговор и видели да ли ће се људи поново инфицирати.

Тестирање које је почело данас има циљ да се открије да ли ће се људи реинфицирати коронавирусом, што би научницима могло да омогући боље разумевање имунитета.

"Информација из овог истраживања ће нам омогућити да развијемо боље вакцине и начине лечења, али и да разумемо да ли су људи заштићени након прележаног вируса и колико дуго", рекла је шефица истраживања са универзитета Оксфорд Хелен Макшејн.

Објаснила је да ће истраживање помоћи научницима и да схвате какав имунолошки одговор штити од реинфекције.

Научници су користили људе за сличне тестове деценијама уназад како би научили више о маларији, грипу, тифусу и колери и тако развили лекове и вакцине против тих болести.

Прва фаза испитивања настојаће да утврди најнижу дозу коронавируса потребну да би почео да се реплицира код око 50 одсто учесника, уз слабе или никакве симптоме.

У другој фази, која почиње на лето, волонтери ће бити инфицирани "стандардном дозом" короне.

У фази један, 64 здрава учесника теста, старих од 18 до 30 година, који су били инфицирани пре најмање три месеца, биће заражени оригиналним сојем коронавируса.

Онда ће бити у карантину најмање 17 дана и биће надгледани, а ако неко развије симптоме, биће лечен моногеналним Регенерон антителима.