Читај ми!

Узбуна у Аустрији због новог соја коронавируса

Политички врх Аустрије интензивно разговара о даљим епидемиолошким мерама у земљи. Ситуацију отежава ширење нове изузетно инфективне варијанте короне "Б.1.1.7". Беч у недељу одлучује хоће ли се одлучити за немачко и чешко решење и наставити "закључавање" до дубоко у фебруар, или од 25. јануара уводити поступно попуштање мера.

После скоро једанаест месеци затварања, отказивања и ограничавања који за резултат имају раст незапослености практично на ратном нивоу и беспримерно одвикавање људи од социјалног контакта, ситуација је постала "стварно компликована", како је прекјуче рекао аустријски министар здравља Рудолф Аншобер.

Та изјава министра здравља, вероватно дата у кратком нападу малодушности, добро показује колико је нова мутација короне променила правила игре ове зиме.  

"Мутанти присутни у читавој земљи, један дефинитивно доказан", насловљује аустријски длист Пресе у суботњем извештају о британској мутацији "Б.1.1.7" Између редова речено: "Британци су отишли из ЕУ, али су оставили опроштајни поклон кога европске владе сада јуре по земљи као "мутанте".

Став вирусолога који се ових дана појављују у националним медијима је да би "Б.1.1.7", ако се не заустави, унутар месец дана подигао бројеве нових инфекција до десет пута.

"Мутант" није опаснији у самом току болести и добро је покривен свим регистрованим вакцинама до сада. Проблем је у томе да је инфективнији од свих варијанти короне које су се регионално појављивале протеклих годину дана и глобално оставиле иза себе два милиона мртвих.

Компликација пред циљем?

Аустријске власти воде овог викенда интензивне разговоре о томе како одговорити на нови епидемијски изазов.

Одлука се очекује сутра, у недељу. За разлику од досадашње комуникације државног тима за коронавирус са медијима, када се унапред и пре службене објаве знало све, овог пута нико нема детаље, што само значи да је и влада још неодлучна. 

Из разговора канцелара са гувернерима девет аустријских федералних јединица је једино познато да су се сложили како је све "врло напето".

У току дана у седишту владе најављује се прес-конференција научног тима, који би јавности саопштио све детаље о присуству "мутаната" у Аустрији.

Једина попуштања се могу очекивати кад су у питању трговине. Оне би све, без обзира да ли је реч о виталним или не, могле да буду отворене крајем овог месеца, пише аустријски Курир. Услов би био ношење маски ФФП2 за све.

Можда би и неке услуге поново биле отворене од 25. јануара, као фризери или козметичари. Култура и гастрономија остају затворене барем до 22. ебруара, наводи Стандард.

Тежак дан стоји пред Бечом. За данас је најављно више демонстрација против владиних епидемијских мера, полиција очекује до 30.000 учесника у центру града око седишта државних институција.

Министар полиције Карл Нехамер упозорава на присуство "радикалних група" у маси противника антиковид мера.

Антиковид покрет у визиру аустријске безбедносне службе

Акције противника епидемијских мера "имају потенцијал за рушење државног поретка", каже ду интервјуу за Kурир шефица Реферата за борбу против екстремизма при БВТ (Служба за заштиту уставног поретка, једина обавештајна агенција цивилног типа у Аустрији).

Нигде у медијима се не наводи њено име, али се наглашава да је интервју ауторизован директно од БВТ, што говори у прилог озбиљности ситуације.

"Јако сам забринута", каже експерткиња БВТ, додајући да не искључује и терористичке акције, "можда не од данас на сутра, али у скорој перспективи".

Како је упозорила, два до три одсто становништва је технички довољно да би се заљуљао поредак у једној држави.

"Антиковид покрет је тек кренуо, он је у фази раста. Његове димензије су још нејасне, зато што се састоји од идеолошки потпуно неспојивих групација - од Кјуанон група са неколико стотина чланова, преко десноекстремистичких кругова и левих анархиста, до оних који не признају централне власти", наводи екперткиња аустријске обавештајне агенције.

Према њеним речима, користећи као камуфлажу обичне грађане који се "притиснути субјективним осећајима страха" супротстављају епидемијским мерама, „све те различите идеолошке групе сада користе социјалне мреже за мобилизацију ка рушењу поретка.

"Те снаге се не смеју потценити, оне су идеолошки коктел који се сваког момента може излити као озбиљна опструкција,", упозорава неименована експерткиња.

У интервјуу се спомињу уске везе које антиковид покрет у Аустрији одржава са тзв. "Kверденкерима" у Немачкој.

Познати на демонстрацијамa

Има ли политички познатих учесника на данашњим демонстрацијама антиковид покрета у центру Беча?

Од политичких странака су се једино најавили неки чланови Слободарске странке. Најпознатије име које се спомиње у медијима је Хајнц Kристијан Штрахе, бивши шеф Слободара, кратко време и вицеканцелар Аустрије.

Лист Kурир упзорава да ће се тек видети да ли ће његово име привући друге познате особе.

(Прим. аут. Kод "оних који не признају централне власти" се мисли на тзв. Reichsbürger, у слободном преводу "царисте", којих има неколико хиљада. За њих је Аустрија обична "фирма", а не држава. Аустријски државни органи би били нелегитимни и воде посао за непознате тајне снаге негде у свету. Пре годину дана је у Грацу вођен судски процес против 26 припадника групе. Неумољиви су и агресивни.)