Читај ми!

Како Немци покушавају да спасу Божић

Додатно пооштравање мера како би се покушао спасити бар трачак нормалности за Божић. То је изгледа срж нове стратегије Немачке у борби против пандемије коронавируса за децембар и јануар.

После позива немачке канцеларке Ангеле Меркел за "заједничким приступом" борби против коронавируса, премијери немачких покрајина раде на новим предлозима за период након краја новембра.

Након што су прошле недеље одбацили њене захтеве за пооштравањем мера, Ангела Меркел је покрајинским премијерима вратила врућ крумпир како би се договорили око концепта око којег би сви били сагласни. Тај концепт би требало да буде представљен на заједничком састанку премијера савезних покрајина и канцеларке у среду, 25. новембра.

Судећи по првим информацијама које долазе с видео-састанка премијера, генерално се планирају строже мере затварања као одговор на рекордни број новозаражених од петка. Тада је у Немачкој забележено 23.648 нових случајева. Али, осим батине у облику строжих мера до 20. децембра, политичари припремају и шаргарепу у облику попуштања за време божићних празника.

Ово су неки од предлога који су процурили у јавност:

Продужавање делимичног локдауна до 20. децембра. Хотелима, угоститељским објектима, фитнес-клубовима, биоскопима и позориштима забрањено је да примају посетиоце. Ресторани смеју да продају храну "за понети", а хотели да примају само оне госте који су на пословном путу.

Грађани би и даље требало да избегавају непотребне контакте и да се уздрже од путовања.

Од нових мера, уводи се ограничавање окупљања на припаднике само два домаћинства с укупно максимално пет особа, у шта се не убрајају деца до 14 година.

Обавеза ношења маски остаје на снази у продавницама, јавним установама и јавном превозу. Могуће је увођење обавезе ношења маски и на отвореним просторима, тамо где је појачана концентрација људи, у пешачким зонама.

Изузеци за Божић

Могући су и изузеци у периоду од 21. до 27. децембра

Дозвољен сусрет особа из више од два домаћинства с повећањем горње границе присутних на 10. Међутим, након тих сусрета препоручује се самоизолација на неколико дана.

Црквама би могло да буде омогућено одржавање типичних божићних церемонија, али би требало избегавати окупљање већег броја верника.

Биће упућен и апел грађанима да се уздрже од ватромета и пиротехнике у новогодишњој ноћи, а могућа је и забрана продаје пиротехничких средстава.

Када је реч о школама маске ће бити обавезне у разредима (тренутно су обавезне само у случају кретања кроз учионицу или школу) с ученицима старијим од седам година. У школама без случајева заразе, могуће је изузеће од те обвезе.

У случају заразе, читав разред би требало да иде у самоизолацију на пет дана, након чега би требало да се тестира, а при чему тест иде на државни рачун.

Одлуку о настави од куће може да донесе свака савезна покрајина за себе.

Економски подстицаји

Савезне покрајине ће савезној влади предложити продужење финансијске помоћи за посебно погођене привредне гране, попут туристичке, као и за клубове или сектор организације догађаја и то до средине следеће године.

Препоручује се провера да ли је здравственим осигурањима потребна финансијска подршка с обзиром на ниже приходе, а више издатке током короне.

Политичари су продужење и делимично пооштравање мера образложили тиме што је и даље велики број новозаражених.

"Ако прекинемо с мерама прерано, ризикујемо то да ћемо опет морати да кренемо из почетка. Боље локдаун сада, него тотално затварање за Божић", рекао је баварски премијер Маркус Зедер.

Истовремено, покрајине с мањим бројем новозаражених залажу се за изузетак од мера уведених на територији читаве Немачке.

То се посебно односи на покрајине на северу, попут Шлезвиг-Холштајна или Мекленбург-Предње Помераније. Тамо је број новозаражених осетно нижи него у остатку земље.

Премијерка Мекленбурга, Мануела Швезиг, указала је да је број новозаражених у њеној покрајини испод вредности од 50 на 100.000 становника за седам дана. Просек на нивоу Немачке је 144, а у неким покрајинама, попут Берлина, и преко 240.