Читај ми!

Нема више места на интензивној нези у Љубљани, критично у домовима за старе широм Словеније

И данас близу 2.500 заражених у Словенији у једном дану и изгубљених 14 живота. Сви капацитети за интензивну негу у Љубљани су заузети, кажу у љубљанској инфективној клиници. Лабораторије због велике оптерећености прелазе са пи-си-ар на антигенска тестирања, а због недостатка особља позивају се у помоћ приватници и студенти завршне године медицине.

Клинички центар Љубљана на брзину покушава да повећа капацитет постеља интензивне неге. У Марибору кревети већ недостају, каже директор тамошњег клиничког центра.

Општа оцена у Словенији је да је критично јер недостатак особља и умор исцрпљују пренатегнут систем.

Зато је министар за социјални рад позвао добровољце да се укључе, а студентима и студенткињама Медицинског факултета рекао да то што се стављају на располагање у најтежем тренутку неће бити само тачка у њиховом си-вију већ и у њиховом срцу, емотивно им захваливши.

У помоћ је прискочио и Црвени крст Словеније.

"Улога добровољаца Црвеног крста је да помогну запосленима у Клиничком центру у Љубљани и то се, пре свега, односи на помоћ у бризи за пацијенте, хигијени и транспорту", наводе из Црвеног крста.

Критично је и у домовима за старе, где је близу 750 оболелих. У једном таквом, у Локи при Зиданем Мосту, где је заражено 106 штићеника и 35 запослених, за велику раширеност вируса криве систем за вентилацију.

Зато је ресорни министар забранио употребу заједничке климатизације у домовима.

"Рачунам на сва руководства домова да ћете бити обазриви, те да, ако се појави зараза, искључите системе за климатизацију", указује Јанез Циглер Краљ, министар за рад и социјална питања.

Највећи број болесних у Словенији има између 35 и 44 године, а у укупном броју жене су погођенија група. На респираторима су и млађе особе.

Влада Словеније ће за који сат имати седницу на којој ће договорити даље мере, највероватније продужетак обавезе ношења маске напољу, забрану кретања између општина, као и забрану изласка напоље од 9 увече до 6 ујутру.

Све у свему, ситуација у Словенији се, нажалост, још не поправља.