СЗО похвалила залагање Италије у борби против коронавируса

Генерални директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус рекао је да је Италија морала да донесе изузетно тешке одлуке и да истраје у њима, смањујући заразу и спасавајући многе животе. Захвалио је Италији на начину на који су реаговали на тешку кризу изазвану пандемијом коронавируса.

Гебрејесус је рекао да је СЗО поносна што је сарађивала са Италијом на свакодневном нивоу, стварајући на тај начин мрежу реципрочног поверења.

Директор СЗО упутио је захвалност председнику Италије Серђу Матарели, премијеру Ђузепеу Контеу, министру здравља Роберту Сперанци и осталим члановима владе, као и народу Италије на начину на који су реаговали на тешку кризу која је погодила земљу, а затим и остатак света.

Изјавио је да је Италија била бриљантан пример националног уједињења и солидарности, заједничког залагања и скромности у тешкој ситуацији, али да се не сме прерано опуштати јер све оно што је постигнуто до сада може бити изгубљено и има пуно људи који су у ризичној ситуацији.

Са доласком зиме и отварањем школа и са људима који се полако враћају нормалном животу, свако треба да допринесе да се епидемије не врати на велика врата штитећи себе и друге, преносе италијански медији.

Гебрејесус: Све је у нашим рукама 

Председник СЗО сматра да је што се другог таласа ковида 19 тиче све у нашим рукама.

Могуће ју је избећи и држати све под контролом али под одређеним правилима који подразумевају четири ствари – избегавање масовних окупљања, заштитити најугроженије, старије људе и оне који већ имају неке патологије, особе морају да сарађују и слушају препоруке институција, као што смо видели да сви раде у Италији и потребно је радити тестове.

Ранијери Гвера, који представља Италију у СЗО, рекао је да ћемо видети шта ће се десити тек за неколико седмица након отварања школа, спортских догађаја, представа после периода инкубације.

Додао је да су Италијани показали дисциплину, повећали број кревета на интензивним негама и иако се бележи мали раст оболелих, тешко оболелих и на интензивној нези то свакако није у размерама Француске или Шпаније.

"То нам показује да је врло ригидан лоцкдоwн у Италији донео врло добре резултате јер је Италија била земља која је врло озбиљно и оштро реаговала док на пример у Француској и даље препоручују добровољни карантин уколико неко резултира позитивним а у Италији је и даље обавезан", рекао је Гвера.