Изненађујући резултати истраживања – вирус у Италију дошао из Кине, а не из Немачке

Угледни светски медицински часопис "Science" објавио је чланак у коме се тврди да је коронавирус стигао у Италију из Вухана у Кини, а не из Немачке како се на почетку мислило.

Према том истраживању, немачки менаџер за кога је италијанска јавност сматрала да је пренео смртоносни вирус, није крив за драматичан развој епидемије на северу Италије.

Међународно истраживање објављено у овом стручном часопису вођено је од стране истраживача Универзитета из Аризоне који су урадили реконструкцију догађаја који су довели до тога да вирус стигне у Италију, па затим и да се прошири на цео свет.

Истраживање се базира на математичким моделима и поређењима са секвенцама вируса који су циркулисали.

Да би дошли до таквог резултата научници су радили на компјутерским програмима који су симулирали еволуцију вируса и епидемију.

"То нам је омогућило да премотамо траку и видимо како се манифестовала епидемија, више и више пута, и да контролишемо сценарије који су изашли на површину у симулацијама у односу на моделе које виђамо у стварности", изјавили су учесници истраживања.

Фабрицијо Прељаско са Миланског Универзитета изјавио је за агенцију Адкронос да се ради о врло интересантном истраживању. 

"Тачно је да математички модели имају своје лимите али анализа секвенци показује да, што се епидемије у Италији тиче, њихов највећи број јесте из Кине. Сетимо се да су летови Милано-Вухан превозили на хиљаде људи. Дакле нешто јесте стигло из Немачке али у највећем броју из Кине", изјавио је.

Добар одговор на случај у Баварској

По истраживању, случај запосленог у аутомобилској компанији у Баварској, који је 20. јануара стигао авионом из Шангаја у Кини где је боравио из пословних разлога доносећи са собом и вирус – први познати европски случај коронавируса – третиран је на оптималан начин.

Наиме, брз одговор на његову ситуацију спречио је да се вирус још више прошири. Радник је несвесно донео вирус и њиме заразио 16 колега на послу али је одговор немачких здравствених радника био изузетно брз и спречио је још горе и веће ширење епидемије.

Аутори истраживања показују како је рута Кина-Италија-Америка довела до кластера трансмисије на источној обали САД, касније у фебруару у односу на кретање вируса из Кине ка Америци.

Истраживање дакле доноси и новитете у вези са епидемијом у Сједињеним Америчким Државама. По првим анализама један кинески држављанин је слетео у Сијетл из Вухана 15. јануара и он је био први пацијент у Америци који је био заражен новим коронавирусом и први у коме је пронађена мапа генома Сарс-ков-2.

Овај пацијент је прозван "WА1". Тек шест недеља након њега дошло је до нових случајева у Вашингтону.

Тим стручњака са Универзитета у Аризони заједно са колегама из Белгије, Канаде и Велике Британије тестирао је претпоставку да је пацијент WА1 био тај који је довео до појављивања кластера преношења вируса који није био идентификован чак шест недеља.

Но иако геноми из фебруара и марта имају сличности са онима код пацијента WА1, за експерте су ипак довољно другачији, те сматрају да није могуће да је WА1 био узрок епидемије у тој земљи.

Кад је био скок из Кине у Америку 

Резултати истраживања показују да се скок из Кине ка Америци догодио око 1. фебруара. Резултати показују да је извор епидемије у Америци дошао директно из Кине и то баш у моменту када су америчке власти пооштриле мере и забраниле путовања на релацији Америка - Кина у фебруару.

Истраживачи такође указују на то да је на десетине хиљада америчких држављана и људи са регуларном визом путовало из Кине ка Америци и након забране кретања.

По њима, сличан сценарио се догодио и у Европи.

Истраживање још једном подвлачи значај и ефикасност усвојених мера у Баварском случају које би требало да буду узор за све будуће одговоре на нове болести које имају потенцијал да постану  међународне пандемије.

За Филипа Лемеја са Универзитета у Лованио у Белгији ово истраживање потврђује да масовни тестови и брза идентификација случајева јесу најбитније оружје против претњи вирусима.