Инфектолог Басети: Доста алармизма, криза у Италији је завршена!

Инфектолог Kлинике за Инфективне болести болнице Сан Мартино у Ђенови, Матео Басети, који је био један од најтраженијих лекара чија су се мишљења често тражила на медијима, изјавио је за агенцију АГИ да је било доста алармизма везаног за ковид-19 пошто је ова епидемиолошка криза у Италији завршена.

Према речима овог доктора ковид јесте био "санитетска ванредна ситуација али сада постаје комично колико се претерује".

"Kорона вирус је представљао здравствено ванредно стање које је, како нам показују бројеви, у Италији завршено. Нема потребе да се сваког дана дају бројеви на крају дана јер то само креира непотребан страх међу људима" - рекао је Басети.

Наиме, Басети тврди да се тренутно ради о комуникативном ванредном стању а не здравственом.

"Kажем то као лекар. И изјава премијера да ће продужити ванредно стање до 31.12 ми изгледа као нешто претерано и вештачки направљено. Одлучити сада о ономе што ће бити за шест месеци нема никаквог смисла, у другим земљама имамо рокове који иду из месеца у месец или краће па ако је потребно се продужавају али овако испада да смо у истом стању као што је било у марту месецу док је ситуација потпуно другачија, не може да се пореди," тврди италијански инфектолог.

Према његовим речима бројеви су ти који говоре. 

"Имали смо 4.000 болесника на интензивној терапији, сада у целој Италији, која има 60 милиона становника, имамо 60 а ми уместо да гледамо те позитивне бројеве само читамо о томе како расте број заражених без да ико мало прочешља по тим бројевима и види колико је њих који уопште немају симптоме, колико је оних који су мало озбиљнији а колико оних који су у болници. И поред 200 заражених дневно болничка слика је таква да указује да ми имамо скоро празне болнице", тврди Басети.

Катастрофичари и оптимисти, становништво збуњено  

Проблем у комуникацији када се ради о ковиду 19 је виђен у Италији од првог дана. Виролози су се са једне стране надметали ко ће давати што горе прогнозе док је са друге стране било оних који су увек били позитивни и то је креирало потпуну забуну код становништва.

Басети о томе каже да је то проблем свих: институција, националних и локалних, мас медија али на жалост, како и сам признаје, и самих лекара.

"Оно што не разумем јесте да сваке вечери настављамо са давањем бројева као да смо у рату! То не раде ни у Француској ни у Немачкој ни у Шпанији. Само ми се тако понашамо дајући слику о Италији као да је и даље у драматичној ситуацији. Ова криза се стабилизовала, који је смисао тога да сваки дан причамо о томе? Тиме се ствара страх код људи који, а то добро знамо, читају само наслове и ако једног дана не дај Боже дође заиста до понављања драматичне ситуације људи онда неће више веровати! Мислим да је сада заиста било доста!", нагласио је италијански стручњак.

Инфектолог који је добио многе понуде за посао рекао је да неће напустити Ђенову нити своју Лигурију и на питање да ли ће се у октобру вратити нови талас рекао је да је то као да бацамо новчић, свакако ће бити случајева јер вирус неће тек тако лако отићи али га сада већ познајемо боље и знаћемо како да се суочимо са њим и како да се изборимо.

"Ја сам оптимиста јер ћемо знати како да се у новембру и децембру изборимо са вирусом много боље него сада. Ако га буде било", рекао је Басети.

Италијанска штампа је нападнута од стране многих лекара због алармизма и начина извештавања који призива катастрофу али и колега које по цео дан дају изјаве на телевизији.

"Ти лабораторијски мишеви мисле да знају више од нас који смо у болницама, на првој линији и они су заиста опасни. Ја, као и многе колеге које су гледале болест очи у очи месецима стварно више немам живаца за оне који седе у лабораторији и имају среће да гледају само у епрувете а говоре јавности шта се дешава или шта ће бити", изјавио је примаријус угледне миланске болнице Сан Рафаело.

Он тврди да је вирус клинички мртав и да овакво понашање институција и штампе може довести до тога да уколико се ковид заиста врати у пуном јеку нико неће веровати.

А вук ће заиста бити ту.