Немачка ублажила ограничења - поједини грађани Србије могу да уђу у земљу

Након усвојених препорука Европске уније, Немачка није у потпуности укинула ограничења путовања за грађане Србије, али их од данас јесте ублажила за дугорочне боравке, неодложна пословна и породична путовања, саопштила је Aмбасада те земље у Београду.

Српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Савезне Републике Немачке, друге државе Европске уније, Велике Британије, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке или Швајцарске, улазак у Немачку ће бити дозвољен искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка, наведено је на званичном сајту Амбасаде Немачке.

Транзит кроз Немачку (без ноћења) је могућ, уколико путник има право уласка у земљу која је крајњи циљ путовања, а мора са собом да има и доказ о сврси и крајњој дестинацији.

Српски држављани са важећом националном визом могу да уђу у Немачку ако припадају следећим категоријама:

– брачни партнери и малолетна деца особа које живе у Немачкој

– стручна радна снага, чије присуство је неодложно и неопходно из економских разлога (неопходан доказ)

– студенти са потврдом о упису и потврдом високошколске установе да је присуство настави неопходно.

Као стручна радна снага чије је присуство је неодложно и неопходно из економских разлога, грађани Србије у Немачку могу ући са признатом или упоредивом високошколском дипломом, са признатом стручном квалификацијом или као медицинско особље са нострификацијом или решењем о делимичном признавању диплома.

Стручна радна снага, студенти и особе на пословним путовањима морају да имају са собом доказ о томе да је њихово присуство у Немачкој неопходно, који ће предочити граничним органима.

Посете супружницима још увек недозвољене

Могућа су и неодложна пословна путовања уколико су из економских разлога безусловно неопходна, као и путовања из нужних породичних разлога најуже породице (нпр. путовања супружника или малолетне деце на сахране, венчања и посете малолетне деце свом родитељу који живи и ради у Немачкој).

Путовања ради посете супружницима који живе у Немачкој и даље нису могућа.

Приликом преласка границе нужни породични разлози морају бити поткрепљени одговарајућим доказима.

За сва друга путовања која нису преко потребна, остају на снази ограничења кретања за улазак у Немачку.

Кућна самоизолација обавезна 

За све грађане Србије који путују у Немачку, кућни карантин у трајању од 14 дана је обавезан.

Начелно је обавезно, да се после доласка у Немачку иде у кућну самоизолацију и да се путем мејла или телефоном, особа јави надлежном здравственом заводу у месту боравка или смештаја.

Након доласка у Немачку, могуће је урадити тест, а ако се тим тестом искључи инфекција коронавирусом, отпада и обавеза кућне самоизолације. Резултат теста треба чувати 14 дана.

Савет Европске уније јуче је усвојио препоруку да се укину привремене рестрикције на путовања у ЕУ за грађане 15 земља широм света, међу којима је и Србија, али и упозорио да је примена ове препоруке искључиво у надлежности држава чланица.