Страх и неизвесност у карантину немачког градића

Због жаришта коронавируса у погону за прераду меса "Тенис" читав регион је у ванредном стању. Kомплетне стамбене четврти су у строгом карантину.

"Имате ли уз себе и једно и друго – и личну карту и добру вољу?". Немачки војник у центру за тестирање у Верлу код Гитерслоха охрабрује младу, трочлану породицу која је дошла да би се тестирала на коронавирус.

Личне карте имају, али добро расположење – с тим је много теже. Уплашено гледају око себе. Немачка војска је центар за тестирање организовала у једној школи која је празна током летњег распуста. Трошак тестирања плаћа се из јавних средстава, а делом је и на терет кланице "Тенис", где је и избила зараза у том делу Вестфалије на западу Немачке.

Младој породици је потребна потврда да нису заражени. Само тако могу да отпутују на одмор. Притом има и летовалишта у којима не желе да приме људе с подручја Гитерслоха - зато што тамо има превише случајева инфекције.

Михаел Ескен, градоначелник Верла, сматра да је то неправда.

"С изузетком радника у кланици који раде код 'Тениса', ми једва да имамо који случај короне", каже градоначелник.

Наравно, код радника из Румуније и Бугарске који живе у насељу на периферији града то изгледа другачије. Они тамо живе с радницима и из других фабрика, а има нешто и староседелаца.

Ограда од жице на крају града

Типична је рецимо стамбена четврт на Лерхенвегу: зграде окружене жичаном оградом високом два метра и сталне патроле полиције и других чувара. У контејнеру одмах пред оградом увек је лекар. Преводиоци непрестано стално иду од чувара реда до радника из фабрика и назад. Многи Румуни се тешко споразумевају или уопште не говоре немачки језик.

У тој бетонској новоградњи на периферији Верла, градића од са око 25.000 становника, живи 650 људи. Готово половина, дакле око 300, су Румуни који раде у погону за прераду меса "Тенис".

Они морају да буду у карантину, њих шездесетак је позитивно на тест на вирус. Kако би се спречило даље ширење заразе, они са симптомима смештени су у просторе у задњем делу стамбеног блока.

"То је нека врста карантина унутар карантина", објашњава градоначелник Ескен.

Он је на челу кризног штаба у којем су представници комуналне и обичне полиције, али и активисти хуманитарних организација. И само ако им буде успело да обуздају ширење короне, премијер покрајине Северна Рајна Вестфалија Армин Лашет најављује да би "локдаун" за подручје Гитерслоха могао да буде укинут за недељу или две.

Може се опет отићи

За градоначелника и многе тамошње становнике ситуација се ипак побољшала. Дозвољено је напуштање зоне карантина, под претпоставком да се не ради у кланици и да човек није позитиван на тесту. Сви становници у околини већ су тестирани, али резултати доста полако стижу. И зато они исто тако полако и постепено могу да напусте зону карантина.

Градоначелник је свестан да је пред свима њима дугачак пут: "Проћи ће месеци док не буде било као пре короне." А можда и дуже – у зависности од тога када ће се појавити вакцина против вируса.

Отприлике тако размишља и Сузане Грунд, која са својим супругом пореклом из Хрватске води један ресторан у Верлу. Захвална је граду што јој је одмах помогао износом од 9.000 евра, а и власник зграде у којој је ресторан опростио им је најам за један месец.

"Све то наравно помаже", каже добро расположена гостионичарка. Али ако на јесен буде дошло до новог таласа короне, то би за њихов посао могао да буде крај.

И ту Сузане постаје озбиљна: већ тридесет година породица живи од тог ресторана. Лепо јој је, каже, у Верлу. Али од двадесетак ресторана и кафана у граду, сада је отворена само трећина. Многи се боје да изађу, боје се да се не заразе.

И многи за све криве власника кланице, Kлеменса Тениса. Сви знају да су услови за рад у његовим погонима немогући и уопште није чудно што се вирус брзо проширио. Али жале се и на неодлучност политичара. Већ дуго се шта се дешава у кланици и требало је, кажу, то да контролишу много раније и много строже.

Сада сви живе у нади да ће се криза са короном што пре завршити. И знају да ће до даљег морати да живе са вирусом. Добра воља и расположење – то се последњих недеља у Верлу ретко виђа.