Коронавирус мења реалност, Мексиканци протестују против доласка Американаца

Мања група демонстраната у Мексику блокирала је гранични прелаз према Сједињеним Америчким Државама, тражећи да за Американце који прелазе границу важе иста правила која је Вашингтон одредио за особе које улазе у САД.

После година протеста разних група Американаца, који су протестовали због уласка миграната на територију САД, пандемија коронавируса озбиљно је промешала карте, па сада Мексиканци демонстрирају због неконтролисаног уласка грађана Америке у њихову земљу.

Учесници протеста су носили транспаренте "Останите код куће" и "Захтевамо контролу границе" јер сматрају да мексичке власти недовољно контролишу здравствено стање путника који долазе из САД.

Ју-Ес-Еј тудеј наводи да је гранични прелаз Декончини блокирало десетак Мексиканаца.

Главна порука учесника протеста, како се чини, није била упућена Американцима већ председнику Мексика Андресу Мануелу Лопезу Обрадору због начина на који спрема одговор на пандемију коронавируса.

САД и Мексико су се још раније договорили да делимично затворе граничне прелазе како би спречили ширење вируса, али Мексиканци тврде да Влада не чини довољно како би проверила здравствено стање Американаца. 

Мексичке власти прилично лежерно посматрају ширење коронавируса по свету, апелујући на грађане да наставе да живе као и до сада.

"Не престајте да изазите… Ако имате новца, одведите породицу на неки оброк. Тиме јачате економију", рекао је Лопез Обрадор.

Да сада је у Мексику потврђено 475 случајева коронавируса.