Читај ми!

ЕУ: Није забрањен извоз медицинске опреме већ је уведен посебан механизам

Европска комисија је предложила рестрикције уласка у земље Европске уније на 30 дана. Мера ће се односити на сва путовања која нису суштински значајна. У Бриселу је објашњено да није уведена забрана за извоз медицинске опреме, већ механизам одобравања извоза, који ће се примењивати и на земље Западног Балкана.

Сeдам европских земаља затвoрило је своје границе, друге најављују да ће то учинити. У покушају да координира потезе чланица и очува заједничко тржиште, из Европске комсије представили су предлог мера за управљање спољним и унутраших границама ЕУ у условима епидемије коронавируса.

"Предложили смо привремену рестрикцију уласка у ЕУ за сва путовања која нису суштински битна. То је мера спречавања даљег ширења вируса унутар и изван ЕУ. Изузеци се односе на грађане Европе који се враћају кући, медицинске раднике и људе који живе у пограничним областима'', навела је Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

Мере су саопштене после видео-конференције челника ЕУ са лидерима групе седам развијених земаља света. Са друге стране, Европска комисија саопштила је да није уведена забрана на извоз медицинске опреме већ систем одобравања извоза.

"Што се тиче земаља Западног Балкана, овај механизам се односи и на њих што значи да оне могу да упуте захтев за увоз потребног медицинског материјала из ЕУ", објаснио је портпарол Европске комисије Ерик Мамер.

Мере за одржање најугроженијих сектора економије 

О спречавању економских последица епидемије са челницима ЕУ разговарала је шефица Европске централне комсије Кристине Лагард. Минстри финансија на састанку одрзаном преко видео-линка подржали су измене правила о државној помоћи и буџетском дефициту, како би се одржали најугроженији сектори економије.

Нови ванредни самит ЕУ такође је преко видео-линка заказан за сутра.

У међувремену, Франс Тимерманс, потпредседник ЕК, још је један политиар који се нашао у самоизолацији након што је утврђено да се састао а особом позитивном на коронавирус.