Неколико афричких земаља потврдило прве случајеве заразе

Танзанија, Либерија, Бенин и Сомалија потврдили су прве случајеве заразе коронавирусом.

Нови случајеви значе да 30 афричких нација сада лечи скоро 400 пацијената који имају коронавирус, пренео је Ројтерс.

Сомалија се у потпуности ослања не донаторе у пружању подршке државним болницама.

Министар здравља Фавзија Абикар Нур написао је на Твитеру да је Министарство здравља Сомалије ставило у карантин и тестирало четворо Сомалаца који су дошли из Kине прошле седмице и да је један позитиван на Ковид-19.

Међународни летови за Сомалију обустављени су на две недеље, навео је министар ваздухопловства сомалијској националној телевизији.

Западноафричка земља, Либерија саопштила је да се у тој земљи појавио први случај коронавируса, као и Бенин у коме се један њихов држављанин налази у изолацији након што се вратио из Белгије и Буркине Фасо 11. марта.

Министарство здравља у источој афричкој држави Танзанији, такође, је потврдило свој први случај – жену из Танзаније, која је путовала у Данску, Шведску и Белгију.

На аеродрому су је контролисали, али није имала температуру и било јој је дозвољено да прође, међутим, касније се осетила лоше у свом хотелу, саопштило је Министарство.

Руанда, Буркина Фасо, Етиопија и Kамерун такође су пријавили нове случајеве коронавируса, а јужноафрички министар финансија Тито Мбовени је рекао да ће његовој земљи, која до сада има 61 случај, можда бити потребна финансијска средства из других владиних сектора ради финансирања борбе против ове болести.

Забрана окупљања, укидање летова, затварање школа и универзитета

Многе афричке државе, укључујући неке без пријављених случајева, наредиле су пооштрене мере контроле, укључујући забрану јавних окупљања, укидања летова и затварање школа и универзитета.

Египат ће зауставити комплетан ваздушни саобраћај на својим аеродромима од четвртка до 31. марта како би спречио ширење коронавируса, најавио је тамошњи премијер Мустафа Мадбоули.

Током дана они ће извршити дезинфекцију хотела и туристичких локација након њихових затварања, рекао је он на конференцији за новинаре и додао да туристи могу да заврше свој одмор.

Мадбоули је рекао да ће стратешке резерве египатске кључне робе трајати месецима и да нема потребе да људи праве залихе.

Он је навео да ће највећу штету претрпети локалне компаније и ваздухопловни сектор због најновијих мера.

Египат је од јуче затворио школе и универзитете на две седмице како би спречио ширење корoнавируса.

Број оболелих се попео на 150, а две особе су преминуле.