ЕУ даје 25 милијарди евра за борбу против коронавируса

Лидери земља чланица Европске уније током видео конфренције посвећене европском одговору на епидемију коронавируса договорили су се о координисаном приступу у циљу ограничавања ширења вируса, испоруке медицинске опреме и решавања социјално-економских последица епидемије.

Најављене су свакодневне консултације министара здравља, односно унтрашњих послова ЕУ, као и формирање Корона инвестиционог фонда у висини од 25 милијадри евра.

Председник Европског савета Шарл Мишел, који је и позвао на тај ванредни разговор председника и премијера земаља чланица, каже да су утврђена четири приоритета рада када је реч о одговору ЕУ на епидемију коронавируса.

"На првом месту је лимитирање ширења вируса, предузимање пропорционалних мера у складу с научним и медицинским чињеницама, координација у испоруци медицинске опреме у циљу регуларног функционисања унутрашњег тржишта као и промоција истраживања у области израде вакцине, дијагностике и третмана оболелих од Ковид-19", навео је Мишел.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је најважније у овом тренутку зауставити брзо ширење вируса.

"Ширење вируса ће наставити да се одвија. Најважније је да се то колико је могуће више успори, јер ако има превише заражених у кратком времену, биће велики притисак на здравствени систем", навела је Фон дер Лајенова.

Договарање мера на дневном нивоу

У ЕУ додају да је већ уложено 120 милиона евра у област истраживања вакцине против коронавируса.

Када су у питању социјално-економске последице епидемије, из Брисела поручују да су спремни да искористе све неопходне инструменте и фондове како би помогли погођеним предузећима и радницима и одржали позитивне економске параметре.

"Поред државне помоћи и средстава из Пакта за стабилност и развој, ЕУ ће основати и Корона инвестициони фонд у обиму од 25 милијарди евра за подршку здравственим системима, предузећима, тржишту рада и осталим осетљивим деловима економије", поручила је Урсула фон дер Лајен.

Додала је да ће Европска комисија свакодневно координисати рад с министрима здравља и унутрашњих послова земаља чланица како би се знало "ко, шта и како ради и како би све мере могле да буду координисане, примерене и правовремене".

У ЕУ наводе да у овом тренутку нема најава о затварању унутрашњих граница у циљу заустављања ширења коронавируса, али да ће се даље мере заједнички договарати на дневном нивоу.