Читај ми!

Ковид јењава, београдски домови здравља отварају респираторне амбуланте

Епидемија ковид 19 јењава тако да ће убудуће у Београду бити дежурне две ковид амбуланте, у Дому здравља Земун и Дому здравља Палилула, рекао је за РТС државни секретар Министарства здравља Александар Стефовски.

Будући да је повећан број грађана који се јављају са симптомима респираторних инфекција сви остали домови здравља у престоници ће имати посебне амбуланте где ће се сви који имају температуру или неке друге симптоме респираторне инфекције јавити.

"Тамо ће бити прегледани, ако треба биће урађене потребне анализе, а уколико се посумња на ковид радиће се брзи антигенски тест чиме ће се утврдити да ли имају или не ковид 19", рекао је Стефовски.

Министарство здравља на дневном нивоу прати ситуацију, како у Београду тако и у целој земљи, и разматра се ситуација да ли има повећања респираторних или ковид инфекција. У складу са тим у наредном периоду министарство ће донети одлуку како ће радити домови здравља у унутрашњости.

"У дежурне ковид амбуланте одлазимо ако је неко од укућана заражен, а ми добијемо симтоме где сматрамо да смо добили ту заразу и уколико се потврди у дому здравља да имамо ковид 19, добили смо терапију, а не осећамо се боље, онда одлазимо у ковид амбуланту где ће пацијенти бити даље збринути", објаснио је доктор Стефовски.

Подсећа да је у здраственим установама и даље ношење маски обавезно, па је преношење капљичних инфекција смањено на најмању могућу меру.

"Ако поредимо прошли период и овај у односу на ковид ситуација је много боља, али ово је период сезонског грипа , период када се јављају респираторне инфекције како код млађих тако и код старијих популације на шта указују и бројке па тако се број оболелих од ковида последњих дана креће од 300 до 320, а када говоримо о респираторним инфекцијама на дневном нивоу се региструје око 1.000 нових случајева", рекаa је државни секретар у Министарству здравља Александар Стефовски.