Читај ми!

Др Перишић за РТС: Први пут од почетка епидемије не умире се од ковида, већ са ковидом

Директор Универзитетског клиничког центра Ниш Зоран Перишић рекао је за РТС да су бројке неумољиве и говоре да смо усред новог таласа коронавируса. У Нишу су јуче регистрована 352 новозаражена пацијента, што је највише у овом таласу. У болници у Крушевцу има 176 пацијената, који не леже због ковида него са ковидом, напоменуо је Перишић. Први пут од када је болест ушла у наше животе, не болује се и не умире због ковида већ због придружених болести, истиче Перишић.

Таман када смо помислили да смо корони "видели леђа", бројеви новозаражених на дневном нивоу говоре другачије.

После дужег времена, испред ковид амбуланти су редови за тестирање, а због већег броја пацијената поједине амбуланте су увеле 24-орочасовна дежурства. Резултати кажу да је сваки други тестирани пацијент заражен.

Доктор Зоран Перишић, директор Универзитетског клиничког центра Ниш рекао је за РТС да су бројке неумољиве и говоре да смо усред новог таласа коронавируса, јуче су у Нишу регистрована 352 новозаражена пацијента, то је највише у овом таласу, ово је први пут да је пређена бројка од 350.

"У нашим ковид објектима, у болници у Крушевцу је 176 пацијената, то су људи који не леже због ковида него са ковидом. То су хронички пацијенти због других болести и први пут од када је болест ушла у наше животе, не болује се и не умире због ковида већ се умире због придружених болести. У просеку то су старији људи - старији од 65 и 70 година, није изненађење да буду старији од 85 и 90 година", напомиње Перишић.

Основне болести су неуролошке, пацијенти после шлогова, ортопедске, пацијенти после операција, затим ту су кардиолошки пацијенти са срчаном слабошћу или пулмолошки пацијенти који дуго болују од плућних болести.

Изнео је податак да је у Нишу јуче било више од 1.500 прегледа при амбулантама дома здравља.

Број вакцинисаних је нешто већи од 100, у једном овако великом граду, то је занемарљиво, истакао је Перишић.

Код деце блага клиничка слика 

"Унутар обејката Клиничког центра имамо ковид на педијатрији и гинекологији, након отпуштања три породиље јуче, остале су још две породиље, клиничка слика код њих је блага, бебе се рађају здраве и трудимо се да их што пре после порођаја пустимо кући", рекао је др Перишић.

Имамо одојчад и децу старости пет, десет или 15 година, правило је да је код свих њих лака клиничка слика, додао је он.

Већи број деце би могао да остане у кућним условима, али у ситуацији када имамо довољно места и лекова можемо да их хоспитализујемо, напомиње Перишић.

Дневно се прегледа око 100 пацијената упућених на инфелтивну клинику, која служи као тријажни центар, оно што је за хоспитализацију упућује се у ковид објекат у Крушевцу.

О вакцинацији и четвртој дози

Анализирао сам присуство вакцинисаних међу укупним бројем хоспитализованих у Крушевцу и бројка нешто претеже на страну невакцинисаних, али говоримо о старијој популацији - ту је проценат још мањи, каже доктор Перишић.

Препорука је да хронични пацијенти и старији од 60 или 65 година приме четврту дозу вакцине, рекао је Перишић.