Читај ми!

Епидемијска ситуација изузетно тешка – већина оболелих су млади, гужве испред ковид амбуланти

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 905.677 особа, а забележено је 8.008 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Чачку хоспитализовано 156 пацијената, преминуле две особе

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализовано је 156 пацијената. У респираторном центру смештено је 16 пацијената, од тога су 3 на респираторима, наводи се у извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса на територији тог града.

У протекла 24 часа примљено је 13 пацијената, са лечења отпуштено 6, један транспортован за Београд, а 13 на Анемију.

Преминуле су две особе позитивне на коронавирус.

Од 394 узорака из Чачка позитивних је 122, из Горњег Милановца од 66 узорака позитивних је 37, из Лучана од 36 узорака позитивних је 17 и из Ивањице од 18 узорака позитивних је 4.

Укупно 180 позитивних од 514 узорака.

У суботу су вакцинисане 34 особе, 24 је ревакцинисано, а 55 примило је трећу дозу цепива.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције било је 117 прегледа, од чега је 76 првих.

У Пчињском округу још 152 новозаражена, у Врању преминуле три особе

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на коронавирус претходног дана тестиране су 502 особе са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 152 новозаражених. Од тог броја 98 је из Врања, 22 из Сурдулице, 17 из Владичиног Хана, 9 из Бујановца, 3 из Трговишта, 2 из Прешева и један из Босилеграда.

У ковид амбуланти у Врању обављена су 254 прегледа, 115 је било првих.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспиталитована су 142 пацијента, сви су позитивни на коронавирус и имају упалу плућа. Кисеоник добија 59 пацијената.

Претходног дана отпуштено је 12 пацијената са лечења, један је транспортован у Ниш, а три пацијента су преминула у ковид болници у Врању, саопштавају из Здравственог центра.

У Србији 5.663 хоспитализованих пацијената

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 5.663 хоспитализованих пацијената. На респираторима се налази 212 особа.

Према последњем пресеку, још 42 пацијента преминула су од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 6.192 особе, од 19.407 тестираних.

Епидемијска ситуација изузетно је тешка, а испред ковид амбуланти су гужве.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Њујорку да је још увек "на столу" тема о увођењу ковид пропусница у Србији и навела да је у Србији нешто више од 53 одсто популације вакцинисано.

Епидемиолог Предраг Кон поручио је свим грађанима да забораве заблуде и да се вакцинацијом заштите од пандемије.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је да је у четвртом таласу међу оболелима више од 60 одсто младих, испод 35 година, да треба да схвате да је корона смртоносна и да од њих зависи колико ћемо брзо доћи до победе над овом болешћу.

У Новом Пазару, Ужицу и Ивањици ђаци ће наставу наредне недеље пратити од куће. Комбиновани модел по коме се један дан учи у школи, а други од куће важиће у 18 општина.

Исто важи и за ученике 7. и 8. разреда основних школа у Ивањици, Лајковцу, Ваљеву и Крагујевцу.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је за РТС да образовни систем није и неће бити место трансмисије, као и да вирус долази споља.