Читај ми!

Вучић: Србија добија фабрику вакцина важну за будућност

Председник Александар Вучић истакао је, на церемонији полагања камена темељца за изградњу нове фабрике за производњу вакцина у Земуну, да је поносан што Србија заједно са кинеским и емиратским партнерима, покушава и чини се успева да реши и део неких глобалних проблема.

Александар Вучић је рекао да је поносан што почиње изградња потпуно нових капацитета за производњу и пуњење вакцина.

"То говори неколико ствари о нама и шта ћемо имати у будућности. Велика је ствар и за Београд и хвала београдским челницима који помажу да сви инфраструктурни радови буду обављени на време", рекао је Вучић.

"Поносан сам што смо се дрзнули да будемо храбри, одговорни и озбиљни, али да високо подижемо лествицу, да кажемо себи да не морамо да чекамо на туђе вакцине, да можемо да имамо српску фабрику вакцина", навео је председник.

Као што смо, како је рекао, дали задатак нашим људима да почну да раде на четворовалентној вакцини против грипа, тако данас почињемо са изградњом фабрике вакцина у Земуну, а тим производом снабдеваћемо не само Србију, већ многе земље региона, Европе, чиме ћемо успети да спасемо много живота.

"Ово партнерство није партнертсво из интереса, већ доказ и пријатељства иако неретко сумњамо у пријатељство у међународним односима. Све што смо говорили да ћемо урадити урадили смо заједно. Када је било тешко добијали смо помоћ из Емирата и Кине. Зато користим и ову прилику да захвалим председнику Си Ђинпингу и његовој висости Мумахеду бин Заједу Ал Нахјану", рекао је он.

Вучић је оценио да се ради о великом подухвату за нашу земљу.

"Први погон до краја марта 2022."

До краја марта 2022., пренео је, добићемо прву фазу и први погон за пуњење вакцина.

Од априла моћи ћемо да се појавимо на тржишту са вакцином и наше тржиште пре свега, онда и друга.

У фабрици ће се производити 30 милиона вакцина годишње.

За пуњење и производњу уговорена је линија немачке компаније "Синтегон", која поседује заштитне систему против контаминације по светским стандарима.

"Људи морају да знају да је ово нешто ново за Србију, што на оваквом нивоу нисмо имали. Производићемо овде, када завршимо другу фазу 2023., и активну компонентну вакцине. Бићемо међу првима у свету који ће имати могућност да заједно са нашим партнерима мењамо садржај супстанце и опет будемо међу првима у свету који ће нове благодети, научна открича поделити са народом и учинимо да људи буду још безбеднији и вакцина ефикаснија", рекао је председник.

Указао је да сарадња са Кином и Емиратима који су у фармацији и медицини испред нас, себи гарантујемо сигурнују и бољу будућност јер ћемо оно до чега дођу њихови научници имати и ми, а и наши научници ће доприносити научним достигнућима.

"Посао за 180 људи"

Пренео је да ће у фабрици, у првој фази, бити запослено 180 људи, од којих 40 одсто високостручна радна снага, а затим додатних сто.

"Срећан сам што смо имали храбрости да дођемо до овакве идеје и имамо могућност да је проведемо у дело", подвукао је Вучић.

Указао је да је сличну макету гледао и око Београда на води, када нико није веровао, и да зна да ћемо и овде уз помоћ, подршку и заједнички рад, успети да направимо нешто што ће бити регионално чудо, а српски понос.

"Ово су ствари које остају, због којих људи који се баве политиком за то живе. Ово је оно због чега сте поносни на своју земљу и грађане, што мења стварност, што доноси живот људима и мења квалитет живота", додао је Вучић.

Најавио је да ће на изградњи фабрике радити компаније које су имале изванредне референције на изградњи три ковид болнице, које је замолио да квалитетно, брзо, ефикасно обаве свој посао на изградњи фабрике која мора бити урађена по највишим стандардима.

"Сви који пролазе моћи ће да виде српску лепотицу, фабрику вакцина. Сада треба да гледамо шта су следећи потези и задаци које пред себе постављамо. Желим да још много тога заједнички урадимо у будућности. Желим да се видимо за шест месеци на крају прве фазе, а онда после годину дана на крају завршетак друге фазе и казаћемо да смо урадили много за будућност грађана и њихове деце", поручио је председник.

Устав не дозвољава увођење обавезне вакцинације

Говорећи о увођењу обавезне вакцинације, Вучић је изјавио да не може лако да се уведе обавезна вакцинација због Устава наше земље, али да би то лично подржао.

"Али, не могу да се односим према нечему према својим жељама или оном што мислим, јер не могу да разумем толику неодговорност - да не одете да се вакцинишете. Нисам чуо још ниједна озбиљан аргумент, а наслушао сам се таквих глупости да ме срамота да о томе говорим", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како коментарише то што и даље велики број грађана не размишља о вакцинацији.

Додао је да му дође да се, како каже, "крсти и левом и десном руком" када све то чује.

За њега су, казао је, све то теорије завере, неко лудило и "треће око".

"Мој став је недвосмислен и нећу никоме да се додворавам онима који су неодогворни, али морам да поштујем Устав, али морам и да учиним све што могу за људе без обзира на све њихове ставове који не приличе одраслим људима, јер морамо да поштујемо њихов једнакоправни статус", казао је Вучић.

Наводи да је Кризни штаб тај који ће да размишља о мерама, али да их је увек молио да воде рачуна и о нашој економији, пошто морамо да имамо одржив раст, а да не повећамо стопу јавног дуга преко 60 одсто БДП - а.

"Имамо и руску вакцину коју радимо на Торлаку и 275.000 прве компоненте и исто толико друге компоненте већ је произведено. Овде ћемо ускоро да кренемо са пуњењем Синофармове вакцине и за годину нешто дана са комплетном производњом. Тиме ћемо и научно - технолошке капацитете да увећавамо. Доћи ће до промене структуре и садржја вакцине, јер ће наука да напредује, па ћемо моћи да идемо у корак са целим светом", нагласио је председник.

Вучић је поручио да до тада моли људе да буду опрезнији и да се вакцинишу.

На питање има ли светла на крају тунела, будући да су корона бројке све горе, и од чега то зависи, Вучић је одговорио: "Зависи од нас".

"Када смо молили људе да се вакцинишу, дошли смо до 48 одсто вакцинисаних релативно брзо, а онда нам је требало три месеца да дођемо до 51 одсто... Сами смо криви и сами смо одговорни", констатовао је Вучић.

Како каже, лакше је увек "продавати маглу" и критиковати, него урадити нешто, додајући да 20 одсто људи мисли да је ковид измишљена болест.