Читај ми!

Шта када вакцина ништа "не одради" после прве дозе – одговара др Шеклер

Доктор Миланко Шеклер одговарао је питања о томе када се вакцинисати ако се заразите после прве дозе вакцине и истакао да нема никаквих индиција или система да би нека од ових вакцина могла да утиче на стерилитет.

И данас смо припремили неке одговоре на ваша питања о имунизацији, корони и последицама које остају после прележане болести. Доктор Миланко Шеклер одговара на питања:

Лидија Вучковић из Кикинде пита – дa ли вакцину може да прими особа којој се пре више од 18 година након операције канцера грлића материце појавила алергија на пеницилин у виду отока на целом телу. Жена је у децембру била позитивна на ковид, али са лакшом клиничком сликом и лечила се код куће.

Апсолутно може да прими, као што сам коментарисао, алергија на пеницилин није индикација, што се тиче хемотрапије и онколошких проблема, они су били одавно, тако да она, сигурно сам, нема ни терапију и може да прими вакцину без неке задршке. Нека обавезно поразговара са изабраним лекаром, али што се мене тиче, она нема никакaв проблем. 

Биљана Раденковић пита – прву дозу руске вакцине сам примила 10. фебруара 2021. године, а 18. фебруара сам тестирана и брзи тест је био позитиван. У току лечења сам имала сам дискретну упалу плућа. Д-димер је био до 1.000, од вакцинисања у левој руци где сам вакцинисана имам болове, резултати су сада добри, осим ЦРП који је 13. Када могу да се ревакцинишем и да ли треба на истој руци.

Не мора на истој руци. Вакцина код ње није ништа одрадила ништа, инфицирала се после пар дана, и од примања. Може да се вакцинише када параметри крви буду у реду, када се буде осећала здраво и један од услова је да је прошло шест недеља од дијагнозе болести, односно четири недеље од момента изласка из изолације.

Није проблем да уради вакцинацију.

Како да будемо сигурни да вакцина не утиче на стерилитет? Да ли се спроводе истраживање и да ли су вакцине утицале на стерилитет до сада?

Прича је илузорна. Нема никаквих индиција или система да би нека од ових вакцина могла да утиче на стерилитет. Стерилитет је испитиван само на животињама у фази клиничког испитивања ових вакцина на животињама. Зато што на људима не могу да се испитују вакцине, сем на добровољцима.

У току су две студије, једна у Америци на 10.000 добровољаца трудница и Израел је "одрадио" 50 одсто сопствених трудница. Оно што се чује – да није било никаквих проблема, односи се на "Фајзерову" вакцину.

Кинеска вакцина, по ономе како се прави, слична је вакцини против грипа - та се препоручује трудницама у другом, трећем, а сада и у првом тромесечју и за више од 50 година употребе тог принципа рада вакцине није забележено дејство штетно по плод.

Прича је сулуда јер нема утемељење, од силних вакцина које постоје у свету не знам да је нека посебно изазавала стерилитет.