Читај ми!

Имунолог Попадић: Далеко смо од колективног имунитета, можда до јесени

Имунолог, професор Душан Попадић каже за РТС да се о колективном имунитету може говорити када 95 одсто становништва буде заштићено, а то је, додаје, могуће до јесени ако се не успори имунизација.

Душан Попадић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у последњих неколико дана број нових случајева креће око 1.000 што је, сматра, боље него претходних недеља, али не још довољно добро.

"Не треба да се опуштамо, мислим на сваког појединца, сви треба да се придржавају прописаних мера – у затвореном простору са маском, без обзира на вакцину", истиче имунолог.

Сматра да ни мере које су сада на снази нису посебно рестриктивне, додајући да ће о даљем попуштању одлучивати Кризни штаб.

Попадић наводи да смо још доста далеко од колективног имунитета.

"Кад 95 одсто пунолетног становништва буде имунизовано, онда можемо да говоримо о томе. Нисмо близу. Ако се овим темпом настави, можда до јесени, ако не дође до опуштања и успоравања процеса вакцинације", наглашава професор.

Додаје да нема много смисла проверавати имунитет после вакцине, уколико није реч о некој клиничкој студији.

Попадић не очекује да вакцинација против коронавируса постане сезонска јер је, како каже, имунолошки одговор добијен вакцином свеобухватан.

"Шта год причали о новим сојевима, све су то мале разлике у односу на претходни сој, зато не видим да је потребно имунизовати се сваке године. Да поновим, не штити вакцина, него вакцинација – сви морамо да будемо вакцинисани и онда нема ко од кога да добије вирус", наглашава Попадић.

Важно је, каже, што брже имунизовати становништво како би се "што брже сатрла епидемија".

Истиче да ћемо сви моћи да скинемо маске када број нових случајева буде мали двоцифрени број.

"Ко бира да се не имунизује, постоји могућност да се зарази, а да то после може да кошта друштво и нарочито неке појединце у нашем друштву", каже професор Попадић.

Према његовим речима, могу да се вакцинишу жене које планирају трудноћу, као и труднице које су у другом и трећем триместру.