Читај ми!

"Не постоји чак ни замисливи разлог због којег би вакцине изазвале стерилитет"

Гинеколог из ГАК "Народни фронт" Ана Митровић Јовановић, имунолог из Дечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић и Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства истичу да су вакцине против коронавируса безбедне и ефикасне и да не постоји ниједан доказ да би могле негативно да утичу на плодност и репродуктивну функцију.

Имунолог из Дечје клинике у Тиршовој Срђа Јанковић каже да страх од стерилитета јесте по анкетама доминантан разлог због којег се млади не вакцинишу.

"Иза те приче не стоје апсолутно никакве чињенице, никакве научне студије, чак никакви замисливи разлози зашто би вакцина могла да има такав ефекат", објашњава Јанковић.

Истиче да нема ниједног састојка у вакцинама који је непознат науци и да су вакцине прошле сва клиничка испитивања, као и све друге.

"Бирократија је мало убрзана, више новца је инвестирано, организационо је све било изведено ефикасније. То не значи да су испитивања обухватила мање испитаника или да су била мање ригорозна", наглашава Јанковић.

"Агенција за лекове гарантује безбедност сваке вакцине" 

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства истиче да је процес доласка до вакцина против коронавируса убрзан невероватним напорима научника и регулатора који су се фокусирали на исте послове.

"Да ли знате шта се налази у сваком леку који користите? Апсолутно не, али верујете институцијама и међународним телима које су провериле све те лекове", истиче Зелић.

Наглашава да Агенција гарантује квалитет, ефикасност и безбедност сваке серије вакцина.

Павле Зелић истиче и да Србија има више него довољно вакцина и различитих типова вакцина, да свако може да изабере, па нема разлога да млади било шта чекају.

"Нема више било каквог разлога и оправдања да било ко чека. Масовна вакцинација мора да буде буквално таква – масовна и без ограничења", истиче Зелић. 

"Ако планирате трудноћу, обавезно се вакцинишите" 

Гинеколог из ГАК "Народни фронт" Ана Митровић Јовановић каже да је много разлога због којих труднице или жене које планирају трудноћу треба да се вакцинишу.

"Вакцине су безбедне и довољно испитане. Не постоји ниједан доказ да би оне негативно утицале на плодност и репродуктивну функцију. Ако желите да сачувате репродуктивно здравље, ако планирате трудноћу, обавезно се вакцинишите", апелује докторка Митровић Јовановић.

Истиче да апсолутно нема разлога да се било ко прибојава да ће вакцинација утицати негативно на плодност.

"Паралелно са планирањем трудноће или лечењем неплодности, можемо да се вакцинишемо. Када је у питању трудноћа, концентришемо се искључиво на 'Фајзерову' вакцину, која је једина вакцина за коју имамо податке из Америке и Израела да код трудница које су је примиле нису забележени никакви нежељени ефекти", каже докторка Митровић Јовановић.

Каже да ако жена прими прву дозу "Фајзерове" вакцине, а потом остане трудна, треба да прими и другу дозу у регуларном термину.

"Наша препорука је да се трудницу вакцинишу после првог триместра, али то не значи да не могу бити вакцинисане и у првом триместру трудноће", истиче докторка Митровић Јовановић.