Читај ми!

Конкретни савети – како да се вратите у форму после ковида

Треба ослушкивати и пратити своје тело, а људи не би требало самостално да одлучују о повратку физичкој активности након прележаног ковида. Ти савети важе без обзира на то да ли је неко професионални спортиста или се на било који други начин бави спортом, каже за РТС др Сања Мирковић, специјалиста спортске медицине. Додаје да је потребно потражити савет лекара и тренера који заједно воде рачуна да повратак у форму буде у правој дози, зависно од налаза, прегледа и биохемијских анализа.

Докторка Сања Мирковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да је ковид 19 специфичан и да опоравак тече доста споро.

"Опоравак после САРС-КоВ-2 вируса је доста другачији од опоравка од било ког другог вируса. Људи током зиме оболе од грипа и знамо сви да се човек осећа изломљено, малаксало. Међутим после пар недеља то полако пролази и човек се враћа у неке своје активности, исто тако и спортисти. Међутим, чињеница је да је овај вирус другачији и да просто сам опоравак тече доста спорије, то више није пар недеља већ је минимум пар месеци, па и до годину дана", објашњава Мирковићева. 

Истиче да су за опоравак од изузетног значаја три ствари – одмор, исхрана и хигијена живота уопште (адекватан сан и све што подразумева ред и дисциплину како би се биоритам одржао на завидном нивоу и самим тим тело после прележаног вируса лакше изборило са тим).

На питање када је тренутак да се полако вратимо спорту, гошћа Јутарњег програма наводи свако тело индивидуално реагује и да је опоравак после прележаног вируса много другачији.

"Из разговора са пацијентима који су прележали овај вирус закључили смо да и то зависи од особе до особе – од организма до организма. Треба ослушкивати своје тело јер ви ћете све те симптоме који су примарни, а који су јаки, изражени или мање изражени осетити кад полако почну да попуштају. Никако не треба форсирати своје тело већ га пратити, наравно уз подршку и помоћ лекара постепено се враћати у неке спортске токове", објашњава Мирковићева.

Слушајте своје тело 

Истиче да одлуку о повратку тренинзима након прележаног ковида не треба донети самостално већ да она треба да се донесе са лекаром и тренером након обављених лекарских прегледа у зависности од резултата и стања организма. 

"Треба ослушкивати своје тело, пратити своје тело, никако самостално не одлучивати о повратку физичкој активности, небитно да ли сте професионални спортиста или се на било који други начин бавите спортом већ обавезно укључити лекара у смислу да се одради комплетни систематски преглед, крвна слика, биохемија, додатне компоненте као што су ЦРП, Д-димер и слично", објашњава гошћа Јутарњег програма.

Ако су потребне, додаје Мирковићева, треба урадити и неке друге претраге – преглед кардиолога, ултразвук срца, тест оптерећења  па чак и магнет срца зато што је закључено да поред тога што примарно страдају плућа, вирус оставља траг и на срцу. 

На питање са којим тренинзима кренути након допуштења лекара Мирковићева објашњава:

"Треба почети од хода, прво нормалним темпом, а онда полако убрзавати тај хода би се после прешло на лагано трчање, вожњу бициклом и наравно ту обавезно акценат колико у првом маху на лекара, толико на тренера са којим се ради зато што су они заједно спрега која је добитна комбинација како тело адекватно вратити у спорт на прави начин – да се здрављу не нашкоди већ напротив да се допринесе побољшању здравља и што правилнијем повратку у спортске активности", објашњава Мирковићева.

Колико у почетку треба да трају тренинзи  

Што се тиче самог тренинга саветује се да се почне полако са пола сата, а постепено треба повећавати оптерећење у смислу повећавања времена – дужине трајања тренинга.

"Међутим, да то буде тренинг само са својом тежином тела, а тек касније додати тегове, али искључиво мале килаже. Значи, све се ради постепено – колико постепено повећање времена толико и оптерећење у сваком смислу те речи. И да то иде, рецимо три пута спорије него што је било раније, ако не и више", поручила је гошћа Јутарњег програма.