Читај ми!

Преминулo још 38 пацијената, коронавирусом заражено још 2.965 особа

У Србији је, према последњим подацима, битку са ковидом изгубило 38 пацијената. Потврђено је 2.965 нових случајева заразе, од 12.767 тестираних. На болничком лечењу је 7.809 пацијента, од којих су 254 на респиратору.

У Нишу хоспитализовано 307 пацијената

У ковид делу Kлиничког центра Ниш хоспитализовано је 307 пацијената, код 253 потврђен је коронавирус, осморо је на респираторима, а четири пацијента су преминула.

У ковид болници у Лесковцу на лечењу је 181 пацијент, код 159 је потврђен коронавирус, а четири пацијента су преминула.

У Прокупљу за викенд прегледано 349 људи

У Општој болници "Др Алекса Савић" у Прокупљу хоспитализована су 64 пацијента са територије Топличког округа, од којих је 58 оболело од ковида-19.

На кисеоничкој потпори су 33 пацијента, објављено је на сајту града.

Два ковид пацијента преминула су током викенда у ковид одељењу.

У ковид пријемно-тријажним амбулантама прокупачке болнице за викенд је прегледан 141 пацијент са симптомима респираторних инфекција под сумњом или позитивних на ковид -19.

У прокупачком Дому здравља у току викенда прегледано је 208 људи, од којих је деветоро послато у кућну изолацију, а 11 упућено у болницу на даље испитивање и лечење.

У последњих месец дана за 10 одсто смањен број позитивних међу тестираним

Број регистрованих случајва међу тестираним особама пао је за готово 10 одсто у последњих месец дана, показују подаци.

Упоредним поређењем података објављених данас, са подацима у претходна четири понедељка, види се јасан процентуални пад позитивних међу тестираним.

Тако је 15.3. међу тестираним било 30,3 одсто позитивних, 22.3 тај проценат је био и већи и износио је 32,9 одсто од укупног броја тестираних.

Слично је било и недељу дана касније када је међу тесрираним 32 одсто било позитивно. Прошлог понедељка међу тестираним је било 26,5 одсто позитивних а данас је тај однос још мањи и износи 23,2 одсто позитивних међу тестираним.

Испод 700 новозаражених у Београду

Од укупног броја новозаражених у Београду је забележено 690 нових случајева.
У Нишу је регистровано нових 167 случајева а у Новом Саду 139 случајева.

Двоцифрен број оболелих забележен је у Краљеву - 73, Суботици - 66, Зрењанину - 63, Панчеву - 60, Чачку - 49, Бачкој Паланци - 46, Смедереву - 45, Лесковцу и Ваљеву - 43, Кикинди - 42 и Крагујевцу - 41.

На КиМ осморо преминулих и 345 новоинфицираних

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је осам особа од последица ковида 19.

Од избијања епидемије преминуло је 1.996 особа са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 345 нових случајева инфекције корона вирусом на основу тестирања 3.208 узорака.

Активна су 13.763 случаја.

На болничком лечењу 7.809 пацијената

У Србији је у последња 24 часа битку са ковидом 19 изгубило 38 пацијената. Коронавирусом инфициране су још 2.965 особе. Тестирано је 12.767 узорака.

На респираторима су 254 пацијента, на лечењу је укупно 7.809 особа, наводи се на сајту covid19.rs.

Наставља се имунизација широм Србије, а данас је стигло 106.470 доза "Фајзерове" вакцине против ковида. Вакцине су допремљене у Институт "Торлак".

И поред благог пада броја оболелих, лекари упозоравају да је потребан опрез јер су болнице пуне.

"Истина је да је број првих прегледа минимално опао и да је изједначен број пријема и отпуста, али Инфективна клиника у Београду је и даље пуна и пацијенти у тој установи се боре за живот, рекла је за РТС заменица директора те болнице Ивана Милошевић.

Говорећи о попуштању мера, рекла је да лекари у клиници страхују.

"Једна ствар је да се мере попусте, а ово што ми гледамо друга. Не осећам се пријатно кад знам да ће се мере попустити, јер иде лепо време, а људи су жељни провода. Свако непоштовање мера ми највише осетимо", указала је Ивана Милошевић.

Директор Ковид болнице у Крушевцу, др Владан Цветановић, рекао је за РТС да су бројке новозаражених можда охрабрујуће, али да је и даље велики број пацијената у болницама.

"Бележи се незнатан пад броја пријема у односу на број отпуста, али то је још увек на нивоу статистичке грешке. Притисак на здравствени систем је и даље велики", поручује Цветановић.

Истиче да је најмлађи пацијент који је на респиратору већ две недеље у тој здравственој установи рођен 1988. 

"То може да буде поука и свима који иду на корона журке – како су сигурни да можда они неће бити следећи који ће завршити на респиратору, поручио је Цветановић.