Читај ми!

АЛИМС: Нема разлога за прекид вакцинације "Астра-Зенеком"

Агенција за лекове и медицинска средства Србије (АЛИМС) саопштила је да, према подацима којима располаже, нема разлога да се прекида или на било који начин ограничава примена вакцине Астра-Зенека у Србији.

Како се наводи у саопштењу, Агенција је упозната и пажљиво прати ситуацију у другим државама и на нивоу ЕУ, али такође прати и препоруке Европске агенције за лекове (ЕМА) и Светске здравствене организација (СЗО) које говоре у прилог наставку вакцинације.

"Наиме, постојање система спонтаног пријављивања и праћења нежељених догађаја након имунизације омогућило је да се детектују потенцијални сигнали који се односе на догађаје поремећаја коагулације крви код неколико особа у периоду након вакцинације Астра-Зенека вакцином против коронавируса у ЕУ", наводи АЛИМС.

"Ови подаци се сада прикупљају и пажљиво прегледају од ЕМА и СЗО и још увек није потврђено да ли су ови догађаји у вези са применом Астра-Зенела вакцине против коронавируса или са другим независним факторима (крвни угрушци се спонтано и независно могу јавити и ови дођаји нису ретки, превасходно код старије популације)", додају из Агенције за лекове и медицинска средства.

Истичу да до данас ниједна земља или тело није донело другу одлуку осим да корист Астра-Зенека вакцине у превенцији болести ковид 19 и њеним пратећим ризицима од хоспитализације и смрти – за сада превазилази потенцијалне ризике од могућих нежељених реакција од вакцине.

"Безбедност вакцина је за Агенцију од највеће важности, чијем праћењу је континуирано и пажљиво посвећена. Агенција додатно апелује на здравствене раднике, као и грађане, да пријављују нежељене реакције на вакцине, али и на све остале лекове, како се тиме доприноси бољој заштити здравља свих нас", наглашава се у саопштењу.

Агенцији пријављена 74 случаја нежељених реакција

Агенцији је до 17. марта пријављено укупно 74 случаја нежељених реакција на Астра-Зенека (COVISHIELD) вакцину против коронавируса.

"Од укупног броја пријављених случајева 16 је медицински потврђено и пријављено од стране здравствених радника, док су 58 случајева пријавили пацијенти. Највећи број забележених нежељених реакција су очекиване реакције које се испољавају након примене било које вакцине против коронавируса и односе се на локалне реакције, попут бола, отока и црвенила на месту примене вакцине, затим системске реакције као што су повишена телесна температура, бол у мишићима, бол у зглобовима, језа, малаксалост/слабост, главобоља и мучнина", наводи се у саопштењу.

"Наглашавамо: ниједан случај емболијских и тромботичких нежељених догађаја није пријављен Агенцији до сада на Астра-Зенека (COVISHIELD) вакцину против коронавируса на територији Републике Србије", истичу из Агенције за лекове и медицинска средства.

"Није било разлога да се обустави примена било које вакцине"

Вакцина се примењује, наводе, по одобреним информацијама о леку и препорукама тела надлежног за имунизацију, након прегледа и консултације са надлежним лекаром на имунизационом пункту. Према одобреним информацијама о леку, вакцина је контраиндикована код особа преосетљивих на активну супстанцу или било коју од помоћних супстанци вакцине.

"Улога Агенције јесте да одобри, односно региструје, вакцину, као и информације о производу, а потом да заједно за Институтом за јавно здравље прати безбедност кроз пријављивање нежељених реакција, а пристигле пријаве анализира заједно са Институтом 'Батут' и уколико је потребно, спроводе се или предлажу мере. Имајући у виду податке о безбедности примене поменуте вакцине у Републици Србији, као и податке о серијама свих вакцина против коронавируса који се прометују у Србији у односу на друге државе, није било разлога да се обустави примена било које вакцине или било које серије вакцине за превенцију инфекције коју изазива SARS-CoV-2 вирус у Републици Србији до сада", кажи из Агенције.

"Агенција је укључена у праћење безбедности примене свих вакцина на свим територијама у свету кроз активности надлежних тела и међународних организација, па је стога спремна да благовремено одреагује спровођењем регулаторних мера уколико се буде јавио било који разлог за то као што је радила и у прошлости", закључује се у саопштењу.