Читај ми!

Ђерлек: У Новом Пазару алармантно, не сме да се понови прошла година

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да је епидемијска ситуација у Новом Пазару алармантна и да треба учинити све да би се "избегао прошлогодишњи сценарио".

Мирсад Ђерлек је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, оценио да на велики број оболелих утиче близина Копаоника, где борави велики број гостију из земље и иностранства.

"Молимо бога да се оно што смо доживели прошле године у јуну и јулу више никада не понови, зато смо врло опрезни. Ја сам по налогу министра Лончара отишао на терен да сагледам ситуацију и могу да кажем да је ситуација у Новом Пазару алармантна зато што нам је Копаоник близу, тамо борави много људи из ЕУ, а Унија гори од короне. И сада људи из Новог Пазара који иду на Копаоник и скијају се преносе тај вирус даље", објашњава Ђерлек.

Гост Јутарњег програма је навео да је у Новом Пазару вакцинисано само око пет одсто људи и да је из тог разлога јуче направљена нова стратегија како разговарати с људима и вакцинисати их. 

"Евидентно је да је у Новом Пазару око пет одсто људи вакцинисано. Поједини политичари који говоре да не треба да носе маску и да се вакцинишу, створили су сумњу код грађана. Мислим конкретно на Угљанина. Грађанима треба објаснити да гугл докторе и антиваксере не треба да слушају", рекао је Ђерлек и изнео наду да ће, захваљујући новој стратегији, бити повећана вакцинација у Новом Пазару.

Истиче да с људима треба разговарати и објаснити им да је вакцина против ковида једино средство којим можемо победити пандемију.

"Ми смо јуче направили пресек броја вакцинисаних, направићемо нов пресек за десет дан и надам се да ће Нови Пазар удвостручити број вакцинисаних", навео је државни секретар Министарства здравља.

"Доћи ћемо до сваког села"

Говорећи о вакцинацији људи у руралним срединама, наводи да ће са локалним самоуправама доћи до сваког села, до сваког прага како би се вакцинисали сви они који желе, а нису имали начин да се пријаве.

"Имамо доста градова где је више становника у селима него у граду, пример је Сјеница, у Зајечару имамо 42 села где треба да вакцинишемо. Ићи ћемо на терен, директно на кућни праг и вакцинисати људе јер желимо да вакцинишемо сваког човека који то жели. Нећемо чекати да нас позивају, већ ћемо ићи к њима. У тим џеповима су нам остали стари људи, морамо да идемо код њих. Једва чекамо да остваримо циљ, а то је да вакцинишемо два и по до три милиона људи и да остваримо колективни имунитет", рекао је Ђерлек.

На питање зашто грађани који су се пријавили за вакцину пре месец и више и даље чекају, гост Јутарњег програма је рекао да ће 180.000 грађана који су се пријавили за вакцину, а до сада нису позвани, бити вакцинисани у наредних 10 до 15 дана, односно да ће бити опет организована масовна имунизација.

Истиче и да након вакцинације морамо да водимо рачуна, да има људи који су се заразили и после друге дозе.

"Људима треба објаснити: да је довољна прва доза вакцине, не би постојала друга доза. После прве дозе ми смо заштићени 50 одсто и морамо сачекати другу дозу, па још три недеље да добијемо антитела и опет морамо да се чувамо јер ниједна вакцина не штити 100 одсто", објаснио је гост Јутарњег програма.