Читај ми!

Кон: Полицијски час није тема, али радно време јесте

После празника погоршана је епидемиолошка ситуација, па ће Кризни штаб у среду разматрати нове мере. Епидемиолог Предраг Кон каже да ће се расправљати о радном времену продавница и кафића, али да полицијски час неће бити тема.

Члан Кризног штаба Предраг Кон каже да је погоршање епидемиолошке ситуације почело крајем јануара, али да је сада још видљивије.

"Ми смо све упозоравали, рекли смо да је ризик продужени викенд, боравак на разним зимовањима, да треба да се држи дистанца и да свако ко оде ризикује да оболи. Чак и после распуста је уочено да су деце која су била на зимовању донела вирус", навео је др Кон.

Према његовим речима, приметан је скок броја оболелих међу средњошколцима, па постоје основе за пооштравање мера, о чему ће се одлучити на седници Кризног штаба у среду.

"У средњим школама је више оболелих него раније, а ове недеље ће их бити још више. Има оболелих и у основним школама, али су то релативно мали бројеви ако се узме у обзир колико их иде у школу. Немамо податке на основу којих бисмо увели потпуну онлајн наставу, али не можемо о томе да ћутимо. На пуњење болница не можемо да ћутимо", истакао је гост Београдске хронике.

Он је навео да се допунски ојачава ковид болница у Батајници и Крушевцу, али да је број људи који у тим центрима раде исти.

"Јасно смо уочили да су викенди ударни дани за сва врста окупљања: и племенита и каква год. Све је то живот. Уз то мора да се ради. Слушам добро и господина Весића, али треба да се чује и друга страна. Ако и даље пунимо болнице, ти људи ће пасти", навео је Предраг Кон.

У Србији је до сада вакцинисано око 1.200.000 људи, али др Кон подсећа да је другу дозу примило 420.000, а да бисмо причали о колективном имунитету, потребно је да буде вакцинисано три милиона људи.

Шта ће бити став Кризног штаба?

Медицински део је био прилично јасан када је реч о новим мерама.

"Једна је везана за радно време, а друга је дозвола за окупљања. Кад говоримо о додатном окупљању, морамо размишљати о школама. Расправљаћемо о дужини радног времена, да нађемо решење и за Београд и за друге градове. Не сме да дође до наглог повећања броја заражених", изричит је др Кон.

Како је закључио полицијски час више није тема, али радно време јесте.