Читај ми!

Још није време за попуштање мера, Тиодоровић открива када можемо да одахнемо

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да је епидемијска крива заравњена на високом ниову. Што се тиче вакцинације, Тиодоровић указује да имамо добар тренд, али да треба брже.

Кризни штаб ће сутра разговарати о епидемијској ситуацији, току вакцинације и мерама – хоће ли их ублажити и од чега то зависи. 

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекao je за РТС да је епидемијска крива заравњена на високом нивоу, и да сваки дан имамо барем 20 до 25 одсто потврђених од укупног броја тестираних.

"У последњих неколико дана расте нам број првих прегледа у ковид амбулантама што говори да је вирус ту. Јављају се чак и породичне инфекције и морамо да рачунамо да је због лепог времена, дошло је до већег опуштања јер нису коришћене све мере које су предвиђене", истакао је Тиодоровић.

Према његовим речима, све то ће дати вероватно благи пораст, већ се види да ковид болнице имају и даље доста велики број пацијената, то се може поправити само ако будемо врло одговорни.

Тиодоровић каже да опуштање може да разуме, психолошки је ово веома тежак проблем, траје предуго, али је сигуран да цео медицински део Кризног штаба мисли да је врло важно да очувамо барем наредних дана ситуацију на овом нивоу, да се мере поштују, да нема попуштања, да издржимо док се вакцинација буде спроводила.

"Врло је важно да за вакцинацију имају мирнију ситуацију, да имамо опадајући тренд оболевања, да имамо контролисанију, да се вакцинише много већи број људи, и да на тај начин обезбедимо колективни имунитет", рекао је Тиодоровић.

Добар тренд вакцинације 

Подсећа да је у целој Србији више од пола милиона вакцинисаних, а сутра почиње и давање друге дозе вакцине.

"Може се рећи да имамо добар тренд, али треба нам брже, зависи од прилива вакцина", сматра Тиодоровић.

Говорећи о предстојећој фудбалској утакмици 18. фебруара у Београду, Тиодоровић указује на то да су нам потребне спортске активности, да он подржава спорт и да је за то да се обезбеде услови, али сада би допуштање такве утакмице са преко 15.000 гледалаца, био огроман ризик који би могао да произведе неки нови талас.

Ипак, у Европи ретко ко то допушта, каже он. Када би се поштовале мере и дистанца то би могло, али се то не може обезбедити у потпуности.

Нови сој вируса и вакцине

"Нема великих промена и новости, прича се да је јужноафрички сој можда мало опаснији него британски. Можемо рећи да су вакцине које примамо добра заштита. Опрез је потребан али нема разлога за панику, него за озбиљност приступању вакцинацији", рекао је Тиодоровић.

Тиодоровић је рекао да ако би вакцинација ишла брже, да се обухвати три милиона људи вакцинацијом и смири ситуација – онда би на лето могли изаћи из ове ситуације и ући у контролисану и можда би могли да идемо на летовање.