Читај ми!

Радмило Јанковић за РТС: Причу о корони ставићемо полако "ад акта"

Доктор Радмило Јанковић из Клиничког центра у Нишу рекао је за РТС да ће вакцинација кренути у највећој могућој магнитуди у јануару и да ћемо полако причу о корони ставити "ад акта".

Проф. др Радмило Јанковић из Клиничког центра у Нишу рекао је за РТС да се нада да ћемо 1. јануара имати све лепше вести.

Каже да је у Нишу ноћ прошла релативно мирно, више од 20 нишких анестезиолога је дежурало.

Једна екипа је била дежурна у Ургентном центру, друга је била у црвеној зони, а трећа у Крушевцу.

"Стиче се утисак да је ситуација мало мирнија. Било је мање посла него протеклих година, и што се тиче Ургентног центра и неких повређивања, која су уобичајена за таква славља за ову прилику, имамо мање позитивних пацијената, мање на респиратору, мање на интензивној нези, али је било пријема из Лесковца и Неготина", рекао је Јанковић.

Јанковић додаје да, ако се по јутру дан познаје, има наде да ће бити боље.

"Надамо се да оно што је затворило причу у 2020, а то је прича да ћемо кренути са вакцинацијом – да ће у својој највећој могућој магнитуди кренути већ у јануару и да полако причу о корони ставимо ад акта", уверен је Јанковић.

О новом соју вируса

Др Јанковић каже да је очекивано да вирус, када га нападнемо, напарави своју модификацију, постане отпорнији, а такав, модификовани сој вируса појавио се у Великој Британији и сада у готово свим европским земљама.

"Први прелиминарни подаци, мада нема научних доказа, указују да поред тога што је вирус вирулентнији, што се брже преноси, није патогенији, не изазива теже клиничке слике, а све вакцине су ефикасне, односно требало би да буду и против тог соја вируса", закључио је др Јанковић.