Читај ми!

Кон: Нема компромиса, медицински део Кризног штаба строго против ублажавања мера

Eпидемиолог Предраг Кон каже за РТС, поводом увођења нових мера, да медицински део Кризног штаба није пристао на компромис. Поводом могућности да грађани бирају вакцину, објашњава да ће то зависити од дистрибуције и да је то јако динамичан процес.

Предраг Кон је у Београдској хроници, поводом данашње седнице Кризног штаба и нових мера које је усвојила Влада, рекао да медицински део Кризног штаба није попустио у погледу увођења блажих мера и није пристао на компромис.

"То је питање да ли смо ми пристали на компромис или смо пристали на чињеницу да су у том тренутку економски разлози превагнули", напомиње Кон.

Објашњава да је другачија ситуација била око 6. маја, када је био викенд и да када смо "ми тражили да цео викенд буде затворен, а професор Несторовић да не буде".

Указао је да је то је било у оквиру самог медицинског дела и да је тада био могућ и морао да буде компромис.

"Одлучено је да буде продужено радно време, то јест оно радно време које је дато до 20.00 и у оквиру тога ми смо ипак инсистирали да се нешто промени, а то је да не буде четири квадратна метра него девет квадратних метара у тржним центрима, да се разреди и да се смањи та густина у тржним центрима. То је нешто што је исто одлучено и што је ушло у уредбу", напомиње Кон.

"Вакцина која је доступна, је вакцина за вас"

У Србији је у току вакцинација против коронавируса, а Кон очекује да ће, према ономе што се може чути, у јануару бити на располагању више вакцина – "Фајзер-Бионтекова", Спутњик V, као и кинеска вакцина.

Што се тиче могућности да свако може да бира вакцину, Кон објашњава да то зависи од дистрибуције и да је то јако динамичан процес.

"Како се бира вакцина – она која је у том тренутку доступна је вакцина за вас, тако бих ја то рекао и тако бих то решавао. Ниједна од ових вакцина о којима причамо неће бити присутна на тржишту уколико не добије одобрење Агенције за лекове и медицинска средства. Сам тај сертификат је доказ безбедности и сигурности и ефикасности вакцине", истиче Кон.

"Вакцинисање се не препоручује трудницама и дојиљама"

Сагласан је са саветом докторке Емине Милошевић да труднице не примају вакцину, јер се вакцине одмах у самом старту никада не препоручују ни трудницама ни дојиљама.

"Временом се сазнају ти подаци код акциденталних случајева, када се жена вакцинише, а не зна да је трудна, па се онда види да ли има неке последице, тако да то долази временом. За сада, на самом почетку, свакако да се не препоручује трудницама. Теоретски нема ни једног разлога против, али то не значи ништа. Нема ни доказа да ништа не може да делује на плод",објаснио је Кон.