Читај ми!

Тиодоровић: Ако се овако настави, мораћемо да размишљамо о ванредном стању или полицијском часу

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да није дошло до побољшања ситуације и додао да ће, ако се нешто не промени, морати да се размишља о увођењу ригорознијих мера.

Бранислав Тиодоровић је, говорећи у Дневнику РТС-а, рекао да су постојеће мере сасвим добре ако би их се сви придржавали и ако би биле адекватно контролисане.

Тиодоровић каже да је струка очекивала да ће доћи до смиривања ситуације и да ћемо имати бољи тренд.

"То се није десило, можда постоји стагнација и није оптимистичка процена. Мораћемо да донесемо мере које ће можда бити ефикасније како бисмо остварили циљ и ушли у празнике бољи", истакао је епидемиолог. 

Напомињући да нам "не треба лажни популизам", Тиодоровић је рекао да ће, ако се овако настави, Кризни штаб морати да размишља о увођењу ванредног стања и полицијског часа.

"То све зависи да ли ћемо показати одговорност", истакао је епидемиолог.

Указује да свакако морају бити уведене мере за држављане Србије који из иностранства долазе у земљу, и то мере попут оних које су на снази у тим државама.

"Негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 сати, а они који га немају, мораће у карантин 10 дана. То је најсигурније да применимо што се већ примењује у Европи. Биће зелених листа, на којима ће бити неких земаља као што је Финска, која је најбоља, Естонија", навео је члан Кризног штаба.

Тиодоровић објашњава да сви извештаји, поготово у локалним самоуправама, говоре да се добро контролишу мере, а ипак се дошло у ситуацију да доста људи захтева хоспитализацију.

Упоредио је Крушевац са Трстеником, који има много мање становника, а број заражених у та два места је приближно исти.

"Ипак тамо нешто не функционише. Локална самоуправа мора боље да спроводи мере. Можда ће нас то довести у ситуацију да буду строже мере", напоменуо је епидемиолог.

Седница кризног штаба заказана је за понедељак у 15.30.