Читај ми!

Кон за РТС: После седнице Кризног штаба знаће се колико ће трајати нове мере

Епидемиолог др Предраг Кон каже за РТС да нашим животима не управља Кризни штаб, већ коронавирус. Истиче да ће се сутра знати да ли ће мере бити исте или ригорозније и колико ће трајати. Напомиње да би најпаметније било да сви у својим домаћинствима прославе славе и празнике.

Предраг Кон је гостујући у Београдској хроници изјавио да када је прављен план за саобраћај у Београду изашло се са тим да се смањи густина у превозу на половину и да се повећа број аутобуса. Изашло се, наводи, са идејом да се повећа број оних који се налазе и у шпицу и да ће тако доћи до разређења.

Каже да је свакако већи ризик ако је аутобус пун и људи немају дистанцу од најмање метар и по. 

Према његовим речима, нереално је очекивати да ће се понашање спустити на меру која је безбедна да би се као и сваке Нове године она дочекивала.

"То ће и сутра бити разматрано. Порука коју сам послао је да се људи не залећу. Људи желе да овога свега нема, али га има и то је суштина и није реално да ће то нестати. Мере ће и даље постојати. Видећемо сутра да ли ће бити исте или ригорозније", казао је Кон.

Очигледно је, каже, да је вирус имао велики потенцијал.

"Не бисмо имали ово заравњење. Мере су дале неки резултат, али је све то спекулација. Док не видимо пад јасан, дотле само му се надамо", истиче Кон.

Мере на граници најригорознијих 

Мере које су предузете су, напомиње, на граници најригорознијих, од тога је ригорозније само ванредно стање и полицијски час.

Напомиње да сутрашњи састанак неће ништа да промени.

"Мере већ постоје, све зависи од укупног понашања. Постоји један део за долазак из иностранства. Све мере су на снази, само треба да се поштују и питање ригорозног контролисања и санкционисања. Нема ништа више, све је учињено у том правцу да то сад може да се ради и то сад треба спровести. Најпаметније би било да сви људи у својим домаћинствима прославе славе и да се припреме и за Католички божоћ и Нову годину. Вирус управља нашим животима, не Кризни штаб", нагласио је Кон.

Медицински део Кризног штаба, наводи, потпуно је јасно дао предлог где се укључује пи-си-ар тестирање и карантин.

"Строга контрола спровођења мера је друг ствар. Има и продужења мера, о томе нећу причати, колико дуго и зашто", истакао је Кон.

Ако неко игнорише све ово што се дешава и затвора очи и организује прославе и славља озбиљно крши закон.

"Та промена да се то квалификује другачије, да је то кривично дело није у рукама Кризног штаба", каже епидемиолог.

У Кини непојмљиво да неко изађе из изолације

Истиче да је у Кини, у којој је данас забележено 12 случајева заразе коронавирусом, потпуно другачији однос и да ту нема никога ко се супротставља мерама које су изречене.

"Ако посматрате карантин у Кини, они иду 14 дана у неки као контејнер, где имају санитарни чвор, доносе им храну. Немају никакав контакт. Што се тиче изолације, некоме да падне на памет да изађе из изолације је непојмљиво тамо. У току САРС-а читаве су блокове затварали и користили војску", наводи Кон.

Каже да је вирус веома широко распрострањен и да у КБЦ "Драгише Мишовић" има 21 случај деце.

"На целој територији Србије не верујем да је више од стотинак. Ако поредите са бројевима код одраслих, неупоредиво је ређе код деце. Али, у масовности вируса и тај се број повећао. На срећу, још немамо ниједан тежак исход", напомиње Кон.

Каже да разуме све људе који критикују.

"Ја сам себи објашњавам да они не могу да имају комплетну слику и да знају и оно што ја знам и др Тиодоровић и други у стручном штабу. То је у ствари страх, и на крају и насиље. Насиље је неприхватљиво, било да је вербално или уништавање имовине. На критике које долазе из Скупштине мора да се одговори: ‘Нисте у праву‘. Ми се налазимо у таквом проблему да морамо да молимо и тражимо од становништва да нас прати, не да се плаши нас. То је све", закључио је Кон.