Имунолози поручују да не треба да се плашимо – имунитет на корону вероватно дужи од три месеца

Мало је вести од почетка пандемије које су нас толико забринуле, као она да имунитет на коронавирус траје само три месеца. То је нама лаицима значило да је колективни имунитет немогућ и да би будућа вакцина коју примимо штитила само кратак период и да пандемија никада неће проћи. А онда се појавила прича о Т- ћелијама.

Имунолог др Љиљанa Софронић Милосављевић са ИНЕП-а oбјашњава да људи не треба да се плаше губитка антитела јер је код имунског система меморија јака.

Гостујући у Београдској хроници, навела је да постоје разне врсте имунских ћелија, многе од њих су, каже, задужене за меморисање. Неке од њих су и Т-ћелије.

Кад се јави нови контакт имунског система са вирусом, Т-ћелије и лимфоцити брже и снажније продукују антитела и одговарају.

Указала је да се још увек не може са сигурношћу рећи колико ће људи који су победили корону бити заштићени, али додаје да имунолошка теорија каже да би требало да буду заштићени и дуже од три месеца. 

"Већина наше популације има компетентан имунски систем да се суочи са овим опасним нападачем, али нажалост има и оних код којих долазе до пада броја Т-лимфоцита, то су изузетно тешки болесници, студија је показала", напомиње Љиљана Софронић Милосављевић.

Када је реч о колективном имунитету, наводи да то значи да је јако висок проценат људи прокужен.

Тај ниво, истиче, нисмо достигли иако расте број пацијената који су развили антитела на коронавирус.

Oбјашњава и зашто се догодило да поједини млади људи, јаког имунитета, имају врло тешку клиничку слику.

"Ради се о поремећају имунског одговора због вероватно велике инфекције високом дозом вируса. Ако постоји слабост имунског одговора, почиње прекомерна продукција антитела и и запаљенског одговора, па онда Т-лимфоцити падају. У покушају да заустави ту снажну запаљенску реакцију, долази до одговора који је крајње непожељан за пацијента", наводи Љиљана Софронић Милосављевић. 

Навела је да сви суплементи, на пример витамин Ц, имају важну улогу у нашем организму и доприносе јачању имунитета.