Мешихат Исламске заједнице у Србији донео одлуку о отварању џамија од среде

Мешихат Исламске заједнице у Србији донео је одлуку да се од среде отворе џамије, имајући у виду информације са терена и изјаве надлежних органа, које указују да се епидемиолошка ситуација у Србији, посебно у Санџаку, поправља и да је смањен број људи који се лече у болницама, као и оних који траже лекарску помоћ, саопштено је из Мешихата.

У саопштењу Мешихат Исламске заједнице Забрањује се долазак у џамију особама које имају повишену температуру, кашаљ и друге здравствене проблеме, те да у циљу заштите свог и здравља других дневне намазе, као и до сада, обављају у својим кућама.

Налаже се имамима и џематским одборима да на џамијском улазу обезбеде довољно средстава за дезинфекцију, која ће бити доступна свим џематлијама.Прописује се, у циљу одржавања џамијске хигијене, узимање абдеста код куће, ношење сеџаде за сваког џематлију, те забрана кориштења џамијских абдестхана и тоалета. 

Прописује се, у складу са препорукама надлежних органа, ношење заштитних маски, физичка дистанца међу клањачима, избегавање руковања, као и употреба џамијских теспиха.

Налаже се свим имамима, посебно џуманским хатибима, да временско трајање обављања намаза и хутбе максимално скрате, те да се избегавају предавања и дерсови пре и након намаза како би задржавање у џамији било што краће.

У том циљу, до даљњег, учење заједничке дове код џума намаза ће бити након џуманског фарза.

Забрањује се довођење малолетне деце у џамије у циљу заштите њиховог здравља и ослобађања џамијског простора за клањаче обвезнике.

До даљњег остаје на снази одлука о избјегавању одржавања масовних верских скупова: мевлуда, вјенчања, мектебске наставе у џамијама и слично.

Позивају се припадници Исламске заједнице да у циљу очувања здравља наставе са одржавањем високог степена хигијене, што подразумева редовно прање руку, узимање абдеста, купање и проветравање животног простора, те кориштење средстава за дезинфекцију.