Највише оболелих у Београду и Новом Саду, мере остају јер дају резултате

Епидемиолошка ситуација у Србији показује јасну теденцију пада броја оболелих, а у бројни градовима и општинама нема новооболелих, рекла је заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић. Највише оболелих је и даље у Београду и Новом Саду, али мере уведене пре месец дана дају резултате и остају на снази до даљег, рекла је Кисић Тепавчевићева.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је податке о епидемиолошкој ситуацији у Србији. Од почетка епидемије коронавируса, У Србији је регистровано 26.738 потврђених случајева. За последња 24 сата тестирано је 9.590 особа, од којих је 287 позитивних.

На респираторима су тренутно 143 пацијента.

У Србији је укупно тестирано 703.246 особа, а преминуло је 605 особа.

Тренутно је хоспитализовано 3.430 особа. Што се тиче деце, у КБЦ "Драгиша Мишовић" у Београду је смештено осморо деце, а на Гинеколошкој клиници се налазе четири труднице које су биле позитивне на вирус. У Нишу је хоспитализовано једно дете, а у Шапцу двоје.

"Када је у питању епидемиолошка ситуација, осим смањења броја случајева, јасно видимо теденцију смањења броја оболелих у целој земљи, а бројни гардови и општине немају новооболелих. И даље је највише тестираних и оболелих у Београду и Новом Саду, а данас нешто више и у Суботици. Смањен притисак на здравствене установе, 280 особа у последња 24 сата хоспитализовано, а отпуштене су 483 особе", рекла је Кисић Тепавчевићева.

Старосна структура хоспитализованих се помера ка старијој популацији 

Старосна структура особа на респиратору и оних који су хоспитализовани у последњих неколико недеља помера се ка старијој популацији становништва, на шта су из Кризног штаба упозоравали. Код старијих увек буде тежа клиничка слика, а старије особе се и теже опорављају.

"И у социјалним установама регистрован је одређен број новозаражених и међу запосленима, мада мање него у првом периоду, али ту су и превентивне мере најстроже, јер када вирус уђе у те установе, брзо се и шири", рекла је Кисић Тепавчевићева.

На подручју Пожаревца 94 особе у установама социјалне заштите су оболеле, међу којима и 11 запослених.

Мере дају резултате, остају на снази до даљег 

Када је реч о мерама уведеним пре месец дана, када је ограничено и радно време угоститељских објеката, Кисић Тепавчевићева каже да оне дају резултате и да остају на снази. 

"Оне остају до даљег на снази јер дају резултате", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Према речима заменице директора Института "Батут", цео свет чека на вакцину, али ње још нема и немогуће је у овом тренутку рећи када би она могла да буде доступна, па тако и Србији.

"Имунизација становништва је озбиљна ствар којој се тако и приступа. У Србији ће се, када буде доступна, користити вакцина која испуњава све здравствене и безбедносне стандарде који важе и у ЕУ. У овом тренутку је немогуће рећи када ће то бити, тренутно се наде полажу у две или три компаније које су најдаље стигле у испитивању вакцине", рекла је Кисић Тепавчевићева.