Лончар: Имамо шансу да завршимо сa короном до краја јуна

Министар здравља Златибор Лончар састао са директорима ковид болница и епидемиолозима. Према моделу који су представили епидемиолози Медицинског факултета у Београду, очекује се да крајем јуна буде регистрован последњи случај у Србији, под условом да се грађани придржавају мера.

На састанку је речено да се смањује број заражених коронавирусом, као и број пацијената који су у тешком стању и на респираторима. Сада их је 39. Смањује се и проценат позитивности, који сада износи 1,35 одсто.

Према моделу који су представили епидемиолози Медицинског факултета у Београду, проценат позитивности у мају би требало да износи око један одсто.

Очекује се да крајем јуна буде регистрован последњи случај коронавируса у Србији, наравно уз напомену да ће такав сценарио бити могућ само ако грађани наставе да се придржавају свих прописаних мера.

Речено је и да ће болница на Бањици прва бити искључена из ковид система, а министар здравља Златибор Лончар каже за РТС да очекује да до краја недеље та установа остане без пацијената који су позитивни на коронавирус.

"Следи процес дезинфекције болнице, тестирање свих радника и остале неопходне процедуре. Очекујем у наредних десетак дана да болница на Бањици крене да ради свој посао", каже Лончар.

Наводи да ће привремена болница на Сајму у Београду, у којој се тренутно налази 21 пацијент, радити још најмање недељу дана у смањеном капацитету.

"Не можемо пацијентима без симптома да оптеретимо болнице. Није у реду према пацијентима да се налазе у таквом простору, а ни према здравственим радницима. Они ће остати на Сајму", објашњава Лончар.

"Нисам сигуран да се сви придржавају мера"

Министар Лончар каже и да ће, према садашњим проценама, болница у Панчеву морати да ради још најмање две недеље.

"Дијализа има посебан програм по којем ће се спроводити, да нико не остане оштећен. Постоји велики проблем са пацијентима који су дошли из геријатријских центара, али направили смо и динамику за њих", истиче Лончар.

Најављује да ће ове недеље бити направљена процена ко од њих, рачунајући само оне који су негативни, може да се врати у домове. Они који не буду у таквом стању биће пребачени у локалне болнице.

"Направили смо детаљну стратегију за наредних недељу дана: до следећег понедељка, ако не буде некаквих искакања, а неће их бити ако се будемо придржавали мера. Драго ми је што је струка изашла са неким оријентационим датумима када би требало да завршимо са овим проблемом", наводи Лончар.

Ипак, истиче да није сигуран да се сви придржавају мера по ресторанима, кафићима и тржним центрима.

"Још једном бих апеловао на све. Имамо шансу да завршимо ову причу до половине или до краја јуна, али је услов да будемо одговорни и да се придржавамо онога што је неопходно", наглашава Златибор Лончар.