Срђа Јанковић: Не смемо да поклекнемо, вирус и даље постоји

Имунолог Срђа Јанковић, члан Кризног штаба за сузбијање ковида 19, каже за РТС да епидемија коронавируса јењава, али да грађани не смеју да се опусте и да треба да буду одговорни.

Срђа Јанковић је рекао да је данашње благо повећање броја заражених показатељ осцилација и додаје да се силазни тренд не доводи у питање.

"Епидемија јењава. Битно је да сада када укидамо рестриктивне мере, као што су забране кретања, и интегришемо у животне активности, одржимо одговорност и дисциплину и не поклекнемо", истакао је Јанковић гостујући у Београдској хроници.

Напомиње да је препоручљиво носити маске кад долазимо у контакт с људима.

Велика већина грађана, каже, следи препоручене мере и не понаша се ризично.

"Избегавање контаката, заштита и пратеће мере су неопходне ако не желимо да побијемо све што смо постигли у сузбијању болести", наглашава имунолог Јанковић.

Одговарајући на питање када ће скинути маску, рекао је да ће је "церемонијално скинути" кад победимо овај епидемијски талас.

Вирус није отишао 

Срђа Јанковић указује да данашње бројке сведоче да коронавируса још има, али да његова активност опада.

"Чим га је мање, мање угрожава становништво. Ако буде више контаката, може доћи до убрзаног ширења. Епидемиолошка крива може да крене и навише ако не испратимо до краја", истиче члан Кризног штаба.

Уколико нешто почне да се квари, ефекат ће се видети за отприлике седам дана.

"Није ствар само у броју, већ у кретању саме криве. Епидемиолози могу да виде кад ствари мењају свој ток. Надам се да ћемо то избећи и да причамо о нечему што је хипотетичко", наводи Јанковић.

Одговарајући на питање да ли се може ићи у посете старијим особама, Јанковић указује да и даље постоји ризик за виђање пошто вируса има у оптицају и не можемо да знамо ко је све у инкубацији.

"И оног тренутка кад не будемо имали вирус који се преноси у значајној количини, и кад буде спорадично, постоји ризик", каже Јанковић и додаје да још не саветује посете.

Климе у становима су мали ризик 

Када је реч о клима-уређајима, Јанковић је објаснио да се не може тачно објаснити ризик од преношења вируса путем климе.

Свакако их, како каже, треба избегавати у јавним просторима где има фреквенције људи.

"За станове је деликатно питање. Ако би у стану били само укућани, онда се не може рећи да баш велики део ризика потиче од климе, мада постоји увек могућност. То је мали ризик. Ако у стану имамо сваки час госте и ако неко дође ко је заражен и то не зна, клима уз остале ствари може да допринесе ризику. Није безбедан у том случају, али није ни прва ствар која повећава ризик", наглашава Јанковић.