Кон каже да не треба да се опуштамо и открива шта је за њега био највећи изазов током епидемије

Најновији подаци о броју и стању оболелих од ковида 19 охрабрују, рекао је епидемиолог Предраг Кон за РТС. Истиче да се томе тежило, да сада можемо мало да се обрадујемо али да се још не смемо опуштати.

Предраг Кон је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да смо ушли у мирнију фазу епидемије. Ипак, битно је, како каће, да још увек постоје чепови где се вирус може брзо да се прошири, као што су геронтолошки центри.

Када је реч о навикама за будућност, Кон је рекао да је прање руку и коришћење дезинфекционих средстава нешто што ћемо морати да наставимо да радимо. Такође, наглашава да је важна и физичка удаљеност и избегавање непознатих контаката.

"Мораћемо да уђемо у прелазни период у којем ћемо носити маске у затвореном простору", рекао је Кон.

Говорећи о јавном саобраћају, Кон је рекао да су јасно разрађене мере и да ће нпр. у Београду у почетку јавни превоз користити само запослени.

"То омогућује да се смањи број корисника и да буде врло контролисана употреба саобраћаја, што је битно у самом почетку", рекао је епидемиолог Кон.

Истиче да су препоруке конкретне и за остале делатности.

Успостављање авио-саобраћаја изазов 

Наводи да авио-саобраћај мора да се отвори, али да још увек нема летова и да је то изазов, пошто још увек није јасно да ли ће се примењивати мере карантина или самоизолације.

На питање када ће епидемија проћи, Кон је рекао да је овај талас при крају, и да ће се наредне две недеље смањивати активност вируса, а после ће се појављивати појединачни случајеви.

Кон поручује да је Србија сада неупоредиво спремнија за евентуални други талас и да ће тестирање имунитета током лета дати одговоре о припремама за јесен и зиму.

Рекао је да је највећи изазов током овог таласа био спровођење мера социјалног дистанцирања и да је у томе помогло увођење ванредног стања.

Кон има поруку за грађане: "Да издржимо још ових неколико недеља и да се поштују ове мере јер су оне за све нас".