Вучић захвалио на помоћи Кине, Си потврдио посету Србији

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Народне Републике Кине Сијем. Председник Си Ђинпинг је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији.

Председник Вучић је захвалио на одлуци НР Кине да Србији понуди помоћ у заустављању заразе, као и на братској бризи за грађане наше земље.

"Када је на београдски аеродром 21. марта слетео први авион са великом кинеском помоћи у медицинској опреми и материјалу, који су пратили и кинески стручњаци, пробудио се нови оптимизам и грађани Србије су знали да у овој борби нису и неће бити сами", истакао је председник Вучић.

Он је захвалио и на донацији две лабораторије за борбу против ковида-19, које почињу са радом у Београду и Нишу, и које ће несумњиво допринети успешној борби Србије против вируса и замолио председника Сија да помогне Србији да набави додатну медицинску опрему која је неопходна у тој борби.

Председник Вучић је истакао да су грађани Србије посебно дирнути огромним интересовањем и солидарношћу кинеског народа, који се одражавају у порукама подршке и донацијама упућеним преко српских дипломатских представништава у Пекингу и Шангају, што говори о изузетној блискости и челичном пријатељству два народа, упркос географској удаљености.

"Радују нас вести о нормализацији ситуације у Кини и о отварању града Вухана, који је постао симбол снаге и храбрости у борби против пандемије. Србија је са стрепњом и дубоким саосећањем и дивљењем, пратила борбу коју су кинеска држава и Комунистичка партија, као и пријатељски народ Кине водили са снажним ударом коронавируса", истакао је председник Вучић и у име грађана Србије и у своје име, изразио саучешће породицама преминулих кинеских грађана.

Он је нагласио да верује да ће, уз помоћ снажне кинеске државе, Србија и свет победити коронавирус и истакао да се радује наставку сарадње кроз Механизам 17 плус 1 и иницијативу "Појас и пут", као и скорој посети кинеског председника Србији.

Председник Си је изразио наду да ће се ускоро видети са председником Вучићем у Кини, а потврдио је и свој долазак у званичну посету Србији.

Кинески председник пожелео је српском председнику личну срећу и даљи успех у вођењу државе и рекао да ће Кина и Србија умети да преброде све економске тешкоће са којима се суочавају услед кризе изазване пандемијом.