Коронавирус скоро у свим градовима, активан надзор за спречавање ширења болести

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је на конференцији за новинаре да се врши активан надзор и трагање за обољењем у свим установама за које је процењено да постоји ризик за стварање болести, да се болест не би масовно проширила. Излечено више од 400 пацијената.

Према последњим подацима, у Србији је у последња 24 часа потврђено 250 нових случаја коронавируса. Преминуло је још шест пацијената.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је у последња 24 сата у Србији тестирано 1.913 особа.

Хоспитализована су 2.684 пацијента, а на респиратору је њих 146. До данас у 15 сати, у Србији је тестирано укупно 18.312 особа.

Од последњих шест преминулих, тројица су мушкараци и три су жене, а просечна старост је 57,5.

Смртност (леталитет) је, у овом моменту 2,2 одсто, навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Коронавирус је присутан у скоро свим градовима у Србији, тако да се више и не може користити термин жариште, изјавила је заменица директора Института "Батут".

Говорећи о Ковину и Панчеву, Кисић Тепавчевићева је рекла да готово ниједан регион није поштеђен и да је вирус присутан у скоро свим градовима.

Истакла је да је у Општој болници у Панчеву хоспитализовано 150 пацијената, а да већина њих није из Панчева.

Када је реч о Ковину, рекла је да је потврђен ковид 19 код два здравствена радника који раде у лабораторији и да они имају благу клиничку слику. Они су изоловани у Бањи Јунаковић, а изоловани су и чланови њихових породица.

Заменица директора Института "Батут" каже да је ситуација у Шапцу под контролом када је реч о сузбијању коронавируса.  

На Институту "Торлак" нема новоинфицираних и епидемиолошка ситуација је под контролом, изјавила је Кисић Тепавчевићева и додала да се врши интензиван надзор због специфичности посла за све запослене у тој установи. 

Заменица директора Института "Батут" рекла је да ће Кризни штаб донету одлуку о мерама у наредном периоду, па и о тзв. полицијском часу за наредни викенд и за наредни период уопште.

На питање новинара да ли су тачне спекулације медија да ће бити донета мера забране кретања од идућег четвртка до понедељка, Кисић Тепавчевићева је истакла да све мере које се доносе имају само један циљ, а то је да се смањи могућност да дође до контакта особе која је инфицирана и оне која је осетљива. 

Укидање ванредног стања и мера донетих у циљу спречавања ширења коронавируса биће када ослабимо вирус, а прави показатељ тога биће минималан број пацијената у болницима и на респираторима, а већи на Сајму, изјавила је Дарија Кисић Тепавчевић.  

Чињеница је да бројеви оптерећења оболевања говоре да се код нас одржава на платоу и да контролишемо ширење инфекције, колективни имунитет нам гради популација радно активног станивништва, рекла је она.

"Јесмо сачували популацију најстаријих и најмлађих, степен колективног имунитета је 60 или 70 одсто, што значи да нас је толико имуно да вирус ослаби и буде безазлен", истакла је Кисић Тепавчевићева.

Сви који су добили решење о кућној изолацији у трајању од 28 дана, после истека тог периода, ако нису имали симптоме, па није ни било потребе за тестирањем, могу да се враћају свакодневним животним активностима, али би то, као и сви, требало да чине веома опрезно, упозорила је Дарија Кисић Тепавчевић.

Степен колективног имунитета код најмлађих јако низак

Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да још није разговарано на Кризном штабу о конкретном датуму наставка школске године.

Указала је да 15. јули и 15. септембар не би били јако популарни датуми, јер родитељи не би то прихватили са великим одушевљењем.

"Морамо бити свесни да ће се донети одлука која је најбоља за нашу децу. Таква да најмање изложимо децу ризику, а што је још битније да не пренесу инфекцију међу популацијом старијих. Причаћемо о томе наредних недеља, када ћемо тачно дефинисати какви би били временски оквири", најавила је заменица директора Института "Батут".

Поводом предлога да се школска година настави 15. јула, а нова школска година 15. септембра,  рекла је да је сигурно да деца нису одавно у колективу и да је јасно да је степен колективног имунитета код најмлађих јако низак.

"Свесни смо да уколико се деси инфекција у овој групи да су благи облици клиничког испољавања, али могу да пренесу инфекцију на баке и деке које се трудимо да сачувамо, што смо до сада и успели", указала је она. 

Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да приступ резултатима тестираних на ковид 19 имају представници кризних штабова. Тако је одговорила на питање ко све има приступ резултатима тестираних на ковид 19, с обзиром на то да је председник Александар Вучић раније изјавио да има нових жаришта тамо где су наши грађани дошли из иностранства.

"Ако председник Републике и председник једног од кризних штабова нема увид у овакву врсту података, питање је ко има", упитала је Кисић Тепавчевићева.

Стевановић: Добар разговор са лекаром и преглед

Говорећи о раду ковид амбуланати, директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да је ту најважнији добар разговор са лекаром и клинички преглед и да то може да се уради у свакој ковид амбуланти.

"Тамо где не може да се организује лабораторија и рендген, оне се ослањају на опште болнице или тријажне центре, где се тај део поступка допунске тријаже завршава. Тако да оно што је најбитније јесте да се грађани са тегобама пријаве ковид амбулантама."

"Ако може ту све да се уради, то ће бити учињено", рекао је Стевановић и указао да ако не може – урадиће се прва етапа, збрињавање, и онда ће пацијенти бити упућени тамо где ће се довршити цео поступак дијагностике. 

Стевановић је рекао да постоји известан застој у позивању онколошких пацијента на пријем на лечење, а да је разлог тога што се води више рачуна о безбедност и спречавању да се пацијенти, који су већ тешко болесни, додатно инфицирају коронавирусом.

"Сви ће доћи на ред, биће позвани. Молим за мало стрпљења, јер нам је у овом тренутку изузетно велика брига да неко од њих не буде инфициран", истакао је Стевановић. 

У Србији је до сада више од 400 излечених пацијената, рекао је доктор Стевановић и објаснио да су то они пацијенти код којих је потпуно разрешена клиничка слика и који су имали два узастопна негативна теста на коронавирус.  

Слање информација међународна обавеза 

Говорећи о учествовању Србије у истраживању Светске здравствене организације у вези са протоколом о упознавању са вирусом, Горан Стевановић је рекао да није само СЗО понудила такав упитник.

Каже да је Србија добила сличне упитнике и од Европског центра за контролу и превенцију болести, којем се редовно, у оквиру међународне обавезе, шаљу информације као и СЗО, још пре него што су упућени упитници.

Дарија Кисић Тепавчевић истиче да ово није први пут да наша земља у области здравства сарађује са најкомпетентнијим међународним организацијама. 

Према њеним речима, Србија учествује у свим активностима и протоколима широког спектра активности.