Забрана кретања у Северној Митровици и Звечану од подне до шест сати ујутро

У Северном делу Kосовске Митровице и Звечану поред карантина, од петка ће бити забрањено кретање од 12 часова, у подне, до шест ујутру у наредних 14 дана, одлучио је Kризни штаб за те две општине, у којима је највећи број заражених особа међу српским срединама на Kосову и Метохији.

Председник Општине Северна Митровица Горан Ракић рекао је да је ова одлука уведена након што је претходних дана дошло до повећања броја инфицираних коронавирусом у овим општинама, чиме је опасност за ширење вируса међу људима повећана, што потврђују и епидемиолошки извештаји кризних штабова ове две општине.

Од забране кретања биће изузета сва лица ангажована у ланцу снадбевања грађана (прехрана и лекови), здравствене службе, институције безбедности, руководство и особље општина као и чланови Kризног штаба са потребним службама. Такође од ове мере су изузети грађани којима је преко потребна лекарска помоћ.

Kо сумња да има симптоме коронавируса може да се јави надлежним хитним службама KБЦ.

Све до сада донете мере остају на снази. Ове две општине су у карантину и они грађани који су позитивни на коронавирус биће смештени у Студентском центру до даљег.

У временском периоду, када је дозвољено кретање грађана односно од 6 до 12, забрањено је окупљање у затвореном простору, осим о случају организација, као и у кретању у групи више од два лица изузев уколико су то чланови породице, нарочито породице са малом децом, уз обавезну физичку дистанцу од два метра.

Употеба заштитних маски и рукавица је обавезна за све грађане.

Малопродајни објекти су дужни да више пута у току дана дезинфикују своје просторије, посебно колица и корпе, и да своју делатност организују тако да у објекту не могу боравити, односно трговати више од два лица.