Визири за медицинаре из шабачког шпајза и пожешког предузећа

Здравствени радници су у овом тренутку највише посвећени у борби против коронавируса. Сналажљивост и довитљивост људи спремних да им помогну у изради заштитне опреме, резултирала је повезивањем широм Србије и региона, за само 72 сата, јер сваки минут је важан због живота.

Инжењер електротехнике Милан Савић у Техничкој школи у Шапцу изводио је практичну наставу. Увођењем ванредног стања преселио је 3Д штампач у свој стан, а у шпајзу дневно произведе 20 визира за здравствене раднике.

"Овај простор за мене сада представља и учионицу и радионицу и место где одлажемо храну фрижидер и све остало", рекао је Милан Савић.

Двадесет визира дневно се уради и у Центру за стручно усавршавање, али су потребе знатно веће, због чега се у подршку иницијативе двојице шабачких инжењера укључио и градски већник.

"Информације су кружиле по Србији. На више тачака у Србији постоје људи који несебично дају себе и употребљавају своје ресурсе за опште добро", рекао је Игор Марсенић, члан градског већа Града Шапца.

Спој теорије и праксе у пожешком предузећу 

Тако су дошли до Пожеге и предузећа које већ девет година стипендира ученике и студенте по моделу дуалног образовања.

Власник и директор Горан Јанковић одлучио је да пројектни задатак за израду алата за серијску производњу носача визира повери стипендистима и будућим машинским инжењерима.

Студент Машинског факултета у Београду Ненад Грујовић каже да се радом у фирми прати континуитет рада на факултету. 

"Ово је за нас спој теорије и праксе и доста нам значи да се усавршимо за даље", каже Невена Павловић, студент Машинског факултета у Крагујевцу.

Од компјутера до израде алата за серијску производњу носача визира Пожежанима је требало мање од 72 сата. Захваљујући томе дневно ће производити 4.000 комада. На тај начин ће се убрзати склапања визира и широм Србије, а захтеви за носачима стигли су не само из земље, већ и из региона.

"Србији је потребно око 70.000 визира. Тако да ћемо ми правити докле год то треба. Значи, петнаестак дана да се ради. Ми ћемо правити наредних петнаестак дана, у три смене, како би испоштовали све те захтеве", каже Горан Јанковић, власник и директор предузећа "Инмолд пласт".

Горан Јанковић донираће 100.000 носача и пет хиљада комплетираних визира, не само за потребе здравства у Србији, већ и у Босни и Херцегодини и Црној Гори.

Солидарност и довитљивост свакако представљају пут до победе против вируса, али и за економску битку која следи и опоравак од последица пандемије.