Читај ми!

Postoji mogućnost da nevakcinisani Đoković uđe u Ameriku, možda i Bajden bude morao da reaguje

Novak Đoković potvrdio je posle Vimbldona da se neće vakcinisati i da se nada dobrim vestima iz Sjedinjenih Američkih Država povodom ulaska u zemlju i nastupa na Ju-Es openu, ali je naveo da ne veruje da postoji mogućnost izuzeća. Međutim, opcija da uđe na teritoriju Amerike i bez potvrde o vakcinaciji ipak postoji i u donošenje takve odluke bi morao da bude uključen državni vrh, pa i sam predsednik Džozef Bajden.

Đoković je pre nekoliko dana osvojio novu, sedmu titulu na Vimbldonu i došao do 21. grend slem trofeja, čime je nastavio poteru za prvoplasiranim Rafaelom Nadalom na večnoj rang-listi.

Nakon tog uspeha odmah je postavljeno pitanje da li bi Novak već u Njujorku mogao da stigne velikog rivala i dođe do pehara, pošto je poznato da nije vakcinisan.

Prema zakonima koji su trenutno na snazi ni Đoković, niti jedan stranac koji nema potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv koronavirusa, ne može da doputuje na teritoriju Sjedinjenih Država. Legendarni Džon Mekinro je apelovao na tamošnje vlasti da mu dozvole da nastupi, dok je Tenis Sandgren više puta podvlačio bizarnu situaciju koja je nastala.

Naime, Sandgren nije vakcinisan, ali će moći da igra na Ju-Es openu jer je Amerikanac, dok je to Đokoviću onemogućeno pošto je strani državljanin.

Njegov trener Goran Ivanišević poslao zagonetnu poruku koja se tiče predsednika Amerike Džozefa Bajdena.

"Idem na odmor, a ne znam do kada. Možda se Džo Bajden predomisli, a možda ne. Biće divno ako budemo išli u SAD. Svašta može da se dogodi", kazao je Ivanišević.

Sedmi igrač sveta je zbog toga najavio odmor posle velikog uspeha u Londonu, uz dodatak da ne veruje da će biti moguće izuzeće poput onog za koje je aplicirao u Australiji (nije imao sreće da naiđe na odobravanje ministra za imigracije Aleksa Hoka), ali šansa za izuzeće ipak postoji.

Bajden je 25. oktobra prošle godine doneo Proklamaciju 10294 pod nazivom "Unapređenje bezbednog nastavka međunarodnih putovanja tokom pandemije kovida 19".

Tim dokumentom se suspenduje i ograničava ulazak u Sjedinjene Države putnicima koji nisu državljani, a ni emigranti (suštinski – strancima). Međutim, postoji segment koji se odnosi na izuzetke i to samo u slučaju kada bi "ulazak određene osobe u Ameriku bio od nacionalnog interesa". Taj deo Proklamacije 10294 je do danas dva puta proširen izmenama i dopunama.

"Predsednička proklamacija 10294 sadrži određene izuzetke, uključujući poseban izuzetak za neimigrante koji nisu državljani 'čiji bi ulazak bio u nacionalnom interesu', i poverava sekretaru za unutrašnju bezbednost (zajedno sa državnim sekretarom i sekretarom za saobraćaj) da donese ovu odluku", navodi se u segmentu proklamacije koji se tiče izuzeća.

Zbog toga bi u čitavu priču mogao da bude uključen i spomenuti američki predsednik Džozef Bajden, koji ima pravo da nekoga proglasi "osobom od nacionalnog interesa" i omogući mu ulazak u zemlju i bez potvrde o vakcinaciji.

Pored njega, izuzeće Novaku mogli bi da daju državni sekretar Entoni Blinken, sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž i direktor državne bezbednosti Alehandro Majorkas – ili bilo ko koga oni odrede.

Američki mediji ističu da je situacija u SAD drugačija od one u Australiji i da ne postoji osoba koja bi, u slučaju da do izuzeća dođe, imala diskreciono pravo da ga poništi, kakvo je imao ministar za imigracije Aleks Hok.

Podsetimo, Hok je tada uprkos odluci suda da je Novaku bespravno prvi put ukinuta viza za Australiju to ponovo uradio, a onda ga bez dokaza i nadzora deportovao iz zemlje.

Pitanje je da li će aktuelna administracija razmišljati uopšte o srpskom teniseru kao osobi zbog koje treba napraviti izuzetak, uprkos tome što su sve češći pritisci da mu se omogući igranje, a pokrenuta je i onlajn peticija koju je potpisalo više od 9.000 ljudi.

Država Njujork nedavno je olakšala mere, Teniska asocijacija (USTA) nije uvela obaveznu vakcinaciju za igrače i navijače, što znači da, ukoliko bi mu bilo dozvoljeno da doputuje, mogao bi i da zaigra na Flašing Medouzu.

Đoković se u ovom trenutku nalazi na spisku učesnika za masters u Montrealu, ali samo zato što se isti pravi na osnovu plasmana na ATP rang-listi. U Kanadi važe ista pravila kao u Americi i izvesno je da neće igrati na tom takmičenju.

Što se Ju-Es opena tiče, ima još malo vremena da se promene okolnosti jer poslednji grend slem u sezoni počinje 29. avgusta.

"Za Ameriku ima manje vremena. Nada poslednja umire, voleo bih da igram Ju-Es open, to je grend slem, to je ono što me najviše motiviše i inspiriše", rekao je nedavno Đoković za RTS.

Kako i sam kaže, ako se to ne desi, nije kraj sveta, biće još najvećih turnira na kojima će se naći na pobedničkom postolju.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво