Читај ми!

Златни пехар опет у рукама Новака – Ђоковић на седмом небу на Вимблдону!

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић одбранио је титулу на Вимблдону победом над Ником Кирјосом у финалу и освојио 21. гренд слем трофеј. Ђоковић је након преокрета савладао Кирјоса резултатом 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3) и тако наставио да пише историју тениса и највећег турнира у "белом спорту".

Новак је по ко зна који пут потврдио да је Централни терен Ол Ингланд клуба његова друга кућа и да је један од најбољих играча свих времена када је игра на трави у питању.

Светски "број 3" је уписао 21. рецку са највећих турнира и смањио заостатак за првопласираним Рафаелом Надалом.

Шпански играч је тријумфовао на Аустралијан опену и Ролан Гаросу, чиме је побегао највећим ривалима, али га је повреда спречила да појури сезонски гренд слем. Федерер је остао на трећој позицији са 20 титула.

И не само то, Новак је седми пут у каријери био најбољи у Лондону и тако изједначио учинак легендарног Пита Сампраса.

Сада Ђоковић има само један вимблдонски трофеј мање од Роџера који је најуспешнији играч у историји турнира. Прилику да га сустигне наш ас ће имати већ следеће године јер ће и тада бити највећи фаворит за титулу.

Због одлуке челника турнира да овогодишње издање неће бити бодовано, од понедељка ће пасти на седмо место АТП ранг-листе, али му то неће превише сметати јер је поново у могућности да обезбеди ласкаво признање најбољег свих времена (ГОАТ).

Новак није био доминантан, али је током сва три сата колико је дуел трајао, био веома концентрисан и смирен. Изборио се са сјајним противником, нервозом и хаосом који је стварао и радује чињеница да може да осваја највеће турнире и када не игра најбоље.

Почео је одлично, али је у петом гему имао блокаду и расположени противник је то искористио. Кирјос је у првом сету изузетно сервирао, није дозвољавао Ђоковићу ни промил шансе и добио га је резултатом 4:6.

Ситуација је почела да се мења почетком другог, наш ас је почео боље да чита игру ривала и одузео му сервис у раној фази. Стигао је до краја, тада морао да се суочава са четири брејк лопте и, када је њих неутралисао, дошао је до изједначења (6:3).

У уводним гемовима трећег сета брејк је висио у ваздуху, али се Аустралијанац константно вадио асовима и сервис винерима. Тада је почео и карактеристичну епизоду у којој се свађао са свима – од судије, преко својих тренера, до навијачице која га је ометала приликом сервиса.

Потпуно је посустао у финишу тог дела игре, први носилац је мирно сачекао свој тренутак и брејком дошао до преокрета и вођства у сетовима.

Традиционално, отишао је до свлачионице да се пресвуче, без обзира што није био у резултатском заостатку. Сада му је значило да додатно каналише емоције и одвоји се од галаме која је долазила са друге стране мреже.

Чинило се да би тада Никова игра могла да се распадне, али се то није десило. Наставио је да се ослања на сервис, мало се примирио и ухватио добар ритам.

Сада је само постојала једна битна разлика у односу на први сет – Новак је имао све на својој страни и потпуну контролу. Успео је да издржи до тај-брејк и додатни гем је одлучио победника.

Почео га је дуплом сервис грешком, али му је Новак узвратио услугу грешком из форхенда. Ипак, следеће две лоптице Кирјос је избацио у аут и то је било довољно да Новак заврши посао.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво