Читај ми!

Tragična godina, obilje sreće i pisanje novih stranica fudbalske istorije

Prethodna fudbalska godina obilovala je brojnim značajnim događajima, ali je u smiraj bilo tragičnih trenutaka koji će se pamtiti, nije preterano reći, i u narednim decenijama.

Трагична година, обиље среће и писање нових страница фудбалске историје Трагична година, обиље среће и писање нових страница фудбалске историје

Od svega što nam ostaje na kraju, pa makar i fudbalskom, jeste sećanje i pamtimo ono što je za nas najvažnije. Protokom vremena, od sećanja ostaju reči i priče kojima se pridodaje značaj a narativ ulepšava, neretko pomoću metafora. U izuzetnim slučajevima, sinonim za fudbal postaje jedan igrač, trener ili gol.  

1. Fudbal bez kralja

Tog 29. decembra 2022. godine legendarni brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, preminuo je u 83. godini, u bolnici u Sao Paulu, a fudbal je ostao bez kralja. 

Vlada predsednika Brazila Žaira Bolsonara proglasila je trodnevnu žalost povodom smrti fudbalske legende.

Pele je igrao fudbal kada mnogi nisu znali za njega. Potezima, ne samo na terenu, oduševljavao je publiku i ispisao istoriju fudbala, inspirišući mnoge generacije u nadi da će tom igrom ovladati.

2. Mundijal i Mesi

Jesenas je 22. svetsko fudbalsko prvenstvo odigrano u Kataru od 20. novembra do 18. decembra.

Prvi put je arapska država bila domaćin takmičenja, a i po prvi put se Svetsko prvenstvo održalo u većinski muslimanskoj zemlji.

Katarski Mundijal ozvaničio je kraj takmičenja u sistemu sa 32 reprezentacije, jer će se od 2026. na prvenstvu takmičiti 48 selekcija.

Mesi je prvi put osvojio Mundijal a Argentina je, nakon 36 godina, ponovo postala svetski šampion

Lionel Mesi je ovom titulom krunisao karijeru, a "Boginja" ga je podigla do visine na kojima obitavaju kraljevi. Argentincu preostaje čekanje, jer će vreme pokazati njegovu fudbalsku veličinu.

3. Levica jača od groma

Proslavljeni srpski fudbaler i trener Siniša Mihajlović preminuo je 15. decembra posle duge i teške bolesti u bolnici u Rimu.

Kada bismo samo jednu reč promenili u prva dva stiha pesme Zabranjenog pušenja "Dok čekaš sabah sa šejtanom" sve bi aludiralo na Sinišu Mihajlovića i to bi bio najbolji opis njegove igre.

"Sam đavo ti je dao brzinu eskivaže i razoran udarac levom." 

Prva asocijacija na Sinišu Mihajlovića kod mnogih ljubitelja fudbala biće njegov razorni šut levom nogom. 

Ponekad pamtimo netipične detalje koji odstupaju od pravila. Mihajlovićevi golovi bili su nelogični, odstupali su od pravila igre i niko drugi takve nije mogao da postigne iz slobodnog udarca.

U ljudskoj prirodi je da stremi ka nemogućem, da pomera granice i postavlja nova pravila igre. Mihajlović je u svemu tome uspeo. 

Možda su pojedinci i sumnjali u njegovu fudbalsku i ljudsku veličinu, ali je oproštaj velikog broja svetskih fudbalskih zvezda od njega podsetio sumnjičave pojedince na dobro u ljudima.

4. Mitro's on fire

Kada na melodiju pesme Freed from desire navijači, pre svega engleskog Fulama, zapevaju Mitro's on fire znajte da je reč o strelcu 43 gola koja je postigao u prethodnoj godini za pomenuti engleski klub.

Reč je o legendi kluba, a taj status dobio je tokom aktivne igračke karijere, uz zahvalnost navijačima "kolibara" koji su prepoznali gorostasnu snagu Aleksandra Mitrovića. 

Fudbaleri Fulama su 2022. godine osvojili titulu u Čempionšipu i izborili plasman u Premijer ligu. 

Najefikasniji srpski napadač Aleksandar Mitrović je u toj sezoni postigao 43 gola, i time je postavio novi rekord druge engleske lige, koji je 1992. godine postavio Gaj Vitingem

Mitrović je prethodne godine postao i najefikasniji napadač u reprezentaciji Srbije, jer je na 79 utakmica ubeležio 52 gola, ispisao je i ne namerava da stane sa pisanjem novih stranica srpske i svetske fudbalske istorije.

5. Benzema, Karim Benzema 

Postoji nešto neopisivo fatalističko u Karimu Benzemi, nešto što nemaju drugi fudbaleri, patentirao je nenametljivost i kontroverze, fudbalsko znanje i neigranje za reprezentaciju. 

Osvajač "Zlatne lopte" u izboru "Frans fudbala" za prethodnu godinu je pomenuti napadač madridskog Reala – Karim Benzema

Francuzu je to prva titula, a ujedno je postao i najstariji dobitnik nagrade još od 1956. godine, kada je prvi trofej najboljeg fudbalera dobio tada četrdesetjednogodišnji Stenli Metjuz.

Groteskna dešavanja zbila su se sa Benzemom i na Mundijalu, jer je prvi osvajač Zlatne lopte još od 1978. godine koji nije igrao na Svetskom prvenstvu. 

Napadač Borusije Menhengladbah Alan Simonsen propustio je Mundijal 1978. kao osvajač Zlatne lopte, jer se Danska nije kvalifikovala na svetski kup u Argentini.

Benzema se na prvom treningu reprezentacije Francuske u Kataru povredio, a zatim i napustio "trikolore".

6. Mančester siti najbolji, ali beskarakteran tim

Najbolji klub u prethodnoj godini u izboru Frans futbola je Mančester siti. Sve što će se u novijoj istoriji pamtiti o Sitiju do 2022. godine, a u eri Pepa Gvardiole je osvajanje Premijer lige i besomučno igranje završnica Lige šampiona. 

Čini se da trenutno jednu polovinu tima čini Holand, a ostatak su Gvardiola, De Brujne i ostali igrači. 

U godini za nama Mančester siti je odbranio titulu šampiona Engleske budući da je i u sezoni pre bio prvak takmičenja.

Siti je 2022. godine šesti put postao šampion Premijer lige i ukupno osmi put je postao prvak najprestižnijeg engleskog fudbalskog ligaškog takmičenja.

Mančester siti još nema titulu u Ligi šampiona, a najveći uspeh kluba je igranje u finalu takmičenja 2021. godine, dok su 2022. igrali polufinale turnira, a dve godine pre toga nadmetanje su završili u četvrtfinalu. 

Ekipa koja ima sjajne pojedince i uspešnog i trofejnog trenera, o finansijama je izlišno govoriti, redovni je učesnik završnice najelitnijeg takmičenja u Evropi za klubove, ali im fali ono što se naziva pobedničkim nervom da bi postali još jedan u nizu šampionskih timova.

Ibrahimović i ostali

Na kraju, prisetimo se, te 2022. godine Real Madrid je uz pomoć Ančelotija i Benzeme osvojio Ligu šampiona, Ajntraht sa Filipom Kostićem na čelu bio je šampion Lige Evrope, Roma sa Murinjom na klupi trijumfovala je u Ligi konferencije.

U 120. sezoni italijanskog fudbala Milan je osvojio 19. titulu šampiona države, Imobile je postao najbolji strelac u istoriji Lacija, Vlahović ga je sledio u pohodu ka najvećem broju golova u prethodnoj sezoni Serije A.

Milinković-Savić je bio drugi najbolji asistent lige, a čovek zlatnog imena i sultanskog korena u prezimenu još uvek igra na vrhunskom nivou. U 41. godini Ibrahimović zadaje domaće zadatke mlađim kolegama. 

Špansku La Ligu osvojio je Real Madrid upisavši 35. titulu šampiona države. Mesi je u timu sa Mbapeom i Nejmarom Pari Sen Žermen predvodio do naslova – šampion Francuske.

Levandovski je bio najbolji strelac Bundeslige sa 35 postignutih golova u sezoni, Bajern Minhen je postao 32. put najbolji tim nemačkog klupskog fudbala, a Poljak je zatim napustio bavarski klub i potpisao ugovor sa Barselonom.

Dan pre kraja 2022. godine ozvaničena je saradnja između Kristijana Ronalda i Al Nasra, čime je (za fudbal) vremešni Portugalac otišao iz Evrope i najjačeg klupskog fudbala na planeti u Aziju, neki kažu za novcem, a pojedini tvrde za slabijim intenzitetom igre. 

Svi prećutani detalji u godišnjoj retrospektivi svetskog fudbala služe ponajviše igri, bez kojih ples sa loptom i ne bi postojao.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво