Читај ми!

"Златна лопта" заслужено у рукама Карима Бенземе

На свечаној церемонији у Паризу, Кариму Бенземи уручена је "Златна лопта" Франс футбола као најбољем играчу године. Роберт Левандовски најбољи нападач, Тибо Куртоа најбољи голман на свету. Гави из Барселоне најбољи је млади фудбалер, док је Алексија Путељас, другу годину заредом, изабран за најбољу фудбалерку на свету. За најбољи клуб изабран је Манчестер сити.

Добитник овогодишње "Златне лопте" је Карим Бензема, нападач мадридског Реала и репрезентације Француске, одлучио је Франс футбол, а награда је додељена на свечаној церемонији у позоришту "Шателе" у Паризу.

Већ 66. годину француски часопис бира најбоље фудбалере на свету, а ове године награду је добио искусни француски нападач, који је освојио трофеј у Лиги шампиона, али и титулу националног шампиона са Реалом.

Ово је тек други пут од 2008. године да је "Златну лопту" добио неко ко се не зове Лионел Меси (седам трофеја) или Кристијано Роналдо (пет), једино је Лука Модрић у томе успео 2018. године, а Бенземи је награду уручио легендарни земљак Зинедин Зидан.

Француз је и најстарији добитник награде још од 1956. године, када је прву награду добио тада 41-годишњи Стенли Метјуз.

За најбољег младог играча изабран је фудбалер Барселоне Гави, којем је уручен трофеј "Рајмондо Копа", док је за најбољу фудбалерку изабрана је Алексија Путељас, која је поновила успех из прошле године.

Међу четворицом најбољих у избору за "Златну лопту" нашли су се Садио Мане, Кевин де Брујне и Роберт Левандовски. 

Сенегалац је добио новоустановљену награду "Сократес", за истакнуту друштвену ангажованост, док је Пољаку припала награда "Герд Милер" за најбољег нападача године.

За најбољи клуб изабран је Манчестер сити.

Мухамед Салах освојио је пето место, Килијан Мбапе шесто, док је Тибо Куртоа завршио као седми. Ипак, голман Реала добио је награду "Лав Јашин" за најбољег голмана у сезони.

Двојац из Реала, Винисијус Жуниор и Лука Модрић, заузели су осмо и девето место, док је десета позиција припала играчу Манчестер ситија Ерлингу Холанду.

Српски фудбалер Душан Влаховић у избору Франс футбола поделио је 17. место, заједно са Каземиром и Луисом Дијазом.

Очекивану неизвесност упропастила је шпанска Марка, која је још у току дана објавила имена лауреата.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво