Читај ми!

Mamić želi u srpski fudbal – da li je realno i šta bi doneo

Zdravko Mamić, fudbalski menadžer i nekadašnji prvi čovek Dinama, dovodi se u vezu sa srpskim fudbalom još iz perioda kada je ostvarivao velike uspehe i, pre svega, zarade na igračima, vodeći zagrebački klub. Mamićeva želja da radi u našem fudbalu nije nepoznanica, više je puta to ponavljao, a nakon informacija da bi mogao da preuzme neki srpski klub, postavlja se pitanje koliko je to realno?

Мамић жели у српски фудбал – да ли је реално и шта би донео Мамић жели у српски фудбал – да ли је реално и шта би донео

Portal Maksbet sport preneo je "bombastičnu" vest da, zanimljivo, Mamić ne planira da radi u Beogradu, već da je zainteresovan za preuzimanje TSC iz Bačke Topole.

Topolski sportski klub, kako je kompletno ime kluba koji svoje utakmice igra u Senti, primamljiv je Mamiću iz više razloga. Maksbet piše da mu odgovara što je u pitanju "zdrava sredina", a kao veliku prednost navodi da je Zdravko u odličnim odnosima sa vlasnikom Osijeka Lorincom Mesarošom, mađarskim biznismenom.

Mamić bi tako mogao da ostvari jednu od svojih želja – rad u srpskom fudbalu.

"Nemam nikakav razlog zbog kojeg ja sutra ne bih radio u Crvenoj zvezdi ili u Partizanu jer su to za mene institucije. Kada ne bih imao bolju situaciju, da nisam u Dinamu, i da na tržištu u normalnim, uređenim okolnostima imam takvu ponudu, zar ne bi to bila privilegija za mene? To ne bi bila kazna. Na to se ponosim, iako znam da ću zbog toga imati mnogo problema", rekao je Mamić u jednom intervjuu u avgustu, a tom prilikom je otkrio da je na sličnu temu razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem:

"Sreo sam se sa Vučićem nakratko u Mostaru prošle godine na Sajmu privrede, bili su tu na skupu predsednici Dodik i Čović, pozdravili smo se, čestitao mi je na svim mojim uspesima sa Dinamom i pitao me je: 'Kada ćeš doći u moju Zvezdu?"

Iz kluba su za portal RTS-a odmah demantovali da je došlo do bilo kakvih kontakata sa Zdravkom Mamićem i da su iznenađeni ovom informacijom.

"I mi smo se iznenadili kada smo pročitali jutros tu vest. Ne znam šta bih vam rekao jer to nije moguće", počeo je generalni direktor Sabolč Palađi za portal RTS-a i nastavio:

"Nikada niko iz kluba nije bio, niti stupio u kontakt sa Mamićem, zbog toga nas je i toliko iznenadila ta vest. Nema od toga ništa."

Zašto baš TSC...

Novi klub postao je atraktivan i za strane investitore nakon što je, posle plasmana iz nižeg ranga takmičenja, već u svojoj prvoj sezoni u Linglong superligi Srbije došao do treće pozicije i kvalifikacija za Ligu Evrope. Tamo je eliminisao rumunski Petrokub, a potom u spektakularnom meču ispao od FCSB-a, odnosno nekadašnje Steaue.

Potvrda dobrog rada stigla je u vidu sportskih uspeha i dokazivanja na evropskom nivou, ali je ona rezultat intenzivnih ulaganja poslednjih godina i to iz nesvakidašnjeg izvora.

Vlada Mađarske, uz podršku premijera Viktora Orbana koji je strastveni ljubitelj fudbala, uložila je veliki novac kako bi TSC mogao da izraste u potencijalnog takmaca beogradskim "večitim rivalima".

Mađarska je uplatila donaciju od 14 miliona evra namenjenu za subvencionisanje fudbala, od kojih je 9,5 miliona otišlo na izgradnju moderne fudbalske akademije. Orban je u septembru prošle godine bio gost kluba, a Bačka Topola izabrana je za izgradnju Fudbalske akademije na predlog prvog čoveka TSC-a Janoša Žemberija.

"Ovo je čisto sportska, pre svega fudbalska priča", izjavio je Žamberi u jednom intervju za Politiku.

Akademija će obuhvatiti četiri pomoćna terena, od kojih će tri biti po Uefinim standardima. Od tri terena, dva će biti sa veštačkom travom, jedan manji biće zimi pokriven. Centralni objekat Akademije biće izgrađen na 2.500 metara kvadratnih.

Mađarska vlada je od 2013. godine usmerila gotovo 70 miliona evra u fudbalske akademije u zemlje gde živi mađarska dijaspora, zahvaljujući čemu su u Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji, Ukrajini, Sloveniji i Hrvatskoj. Baš posle izgradnje terena u Slovačkoj, Žemberi je pitao Orbana da mu pomogne da sagradi samo jedan za veštačkom podlogom.

"Međutim, premijer Orban mi je rekao da sam skroman i da će učestvovati u daleko većem projektu. Pripreme za ovo traju godinama, najpre smo od opštine morali da otkupimo zemljište površine 5,5 hektara. To zemljište sam kupio od svojih para, koštalo je 70 hiljada evra", istakao je predsednik TSC-a.

Šta bi Mamić doneo klubu koji preuzme

Kada se u fudbalskom svetu spomene ime hrvatskog biznismena, prva asocijacija je svakako neverovatna transfer politika koja je omogućila Dinamu da beleži rekordne zarade iz godine u godinu.

Još kod transfera Luke Modrića, potom i Eduarda da Silve, Matea Kovačića, Alena Halilovića, Domagoja Vide, Marka Pjace, 61-godišnjak iz Bjelovara je zaradio ogroman novac, pa bi klub koji preuzme sigurno dobio finansijsku stabilnost.

Kapital koji bi odjednom uplivao značio bi za unapređivanje infrastrukture, bolje uslove i činjenicu da bi isti postao željena destinacija za potencijalna pojačanja.

Samim tim rasla bi konkurencija i u sportskom sektoru, gde bi morali da isplivaju samo najbolji, pošto nije novost da je privatizacija jedini spas za fudbal na ovim prostorima.

"Modri" od odlaska Mamića sa mesta predsednika polako posustaju, iako su i dalje suvereni šampioni Hrvatske i redovni učesnici evropskih takmičenja. Ipak, tokom njegovog mandata, pamtiće se nastupi u Ligi šampiona i dolasci Real Madrida, Ajaksa, Olimpika iz Liona, Pari Sen Žermena, Porta, minhenskog Bajerna, Arsenala...

"Mi smo, gospodo, među deset u svetu. Dinamo i Hajduk su igrali pet puta Ligu šampiona. Hrvatski fudbal je jedna od najboljih stvari u hrvatskom društvu, a Dinamo je najbolje preduzeće", istakao je u jednom od svojih karakterističnih obraćanja.

Optužnica u Hrvatskoj, Mamić u Bosni i Hercegovini

Međutim, osim toga što su iz Bačke Topole demantovali, postoji još jedan veliki razlog zbog kojeg je trenutno nemoguće da Mamić preuzme neki od srpskih klubova. Razlog tome jesu procesi koji se u Hrvatskoj vode protiv njega i zbog čega se trenutno nalazi u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu prve optužnice Mamić je u junu 2018. godine nepravosnažno u Osijeku osuđen na šest i po godina zatvora po optužnici da je nedozvoljeno izvukao oko 15,4 miliona evra iz Dinama.

Druga optužnica koju je u maju 2019. pokrenuo Županijski sud Mamić se sa šestoricom saučesnika tereti da je zagrebački klub oštetio za dodatnih 26,5 miliona evra. Drugom slučaju dodat je u oktobru 2019. godine i optužnica je da neovlašćeno kao član Izvršnog odbora kluba u Klagenfurtu podigao sa računa kluba 2,2 miliona evra.

Vrhovni sud Hrvatske je, ne navodieći ime Zdravka Mamića, navelo da je odbačena žalba njehovog advokata i da je potvrđena odluka koju je ranije doneo Županijski sud u Osijeku koji je ocenio da Mamiću može da se sudi u odsustvu.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво