Đurovski: U teškim situacijama treba da se ugledamo na Japance

Nekadašnji fudbaler i trener Crvene zvezde Boško Đurovski gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da će fudbal dosta pretrpeti zbog koronavirusa, ali da će se uskoro vratiti u normalu. Takođe, Đurovski, nekadašnji trener japanske Nagoje, rekao je da srpski narod može dosta toga da nauči od Japanaca, koji su veoma disciplinovani u teškim i vandrednim situacijama.

Boško Đurovski je istakao da je veliki šok izazvala smrt Radomira Antića, od kojeg je dosta toga vezano za fudbal naučio.

"Napustio nas je veliki čovek i trener, imao sam prilike da ga upoznam i porazgovaram. Njegova smrt je  veliki šok. Videli smo da je dosta klubova dalo omaž, pa i i sama Uefa. Ja sam u nekoliko razgovora sa njim najviše naučio kako da komuniciram sa igračima. Taj prijateljski pristup je dosta važan, on je bio trener starog kova, ali edukovao se na zapadu, i prilagodio savremenim tokovima. Morao je da ima drugačiji i prijateljski pristup kako bi izvukao maksimum od njih. Vodio se tezom da je bolje da ima dobru atmosferu, nego dobre igrače. Uspeh je bazirao na atmosferi", rekao je Đurovski o Antiću.

Nekadašnji fudbaler i trener Crvene zvezde rekao je da posledice koronavirusa još uvek nisu previše uticale na fizičko stanje igrača, ali da ukoliko pauza potraje još mesec dana, da će posledice biti primetne.

"Desetak dana igrači ne mogu mnogo da izgube, ali kako vreme odmiče, stečena snaga iz priprema i iz dosadašnjeg toka sezone se gubi i biće teško napraviti plan, ostati u formi za nastavak prvenstvo. To važi za sve sportove, aerobne sposobnosti su najbitnije, a njih ne možete toliko da vežbate kući. Mnogo igrača nema kući trake i teretane za vežbanje", rekao je Đurovski.

"Crvena zvezda, trener Stanković i stručni štab daju program i plan igračima da rade kući, stalno su na video vezi. Ako ovo potraje duže, biće problema. Razgovarao sam sa Favrom, pomoćnikom u Borusiji iz Dortmunda, nekoliko timova u Nemačkoj krenulo je da trenira na dezinfikovanim terenima i u manjim grupama", izjavio je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Đurovksi je dugi niz godina proveo u Japanu, gde je prvo bio pomoćnik, a potom i šef struke u Nagoji i smatra da bi srpski narod mogao dosta toga da nauči od Japanaca kada su u pitanju vanredne situacije.

"Nesreća koja je pogodila Japan 2011. godine uticala je i na nas, da naučimo nešto iz toga. Vidim da se narod više pridržava određenih mera, a mislim da je slika iz Japana ostala memorisana kod nas i da smo disciplinovaniji nego ranije.

Đurovski se prisetio trenutka kada je Japan zadesila prirodna nepogoda.

"Ono što mi je ostalo u memoriji, jeste situacija za vreme zemljotresa i opasnosti od cunamija u Japanu. Ušli smo u brzi voz, posle 15 usporio je, pogledao sam Piksija u strahu, jer voz tamo staje kompjuterski ako se desi vremenska nepogoda. Preko interneta narod je saznao da se desio zemljotres i da je najavljen cunami. Prevelikog straha nije bilo, ali jeste odgovornosti i zebnje. Dva sata smo čekali, voz nas odveo do prvog grada, tu sliku u povratku za Nagoju, neću zaboraviti. Država je naredila da sva ambulantna kola iz čitave zemlje krenu prema pogođenom gradu. Sve vreme smo u suprotnoj traci gledali kolone vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije, kako idu prema pogođenom gradu, Piksi i ja smo gotovo plakali", rekao je Đurovski.

Gost Jutarnjeg programa RTS-a naveo je da bi Srbija, po uzoru na Japan, morala već od dečijeg uzrasta da uvede svest o ponašanju u teškim situacijama.

"Prema mom mišljenju, to je najbolji narod i država na svetu. Oni su namučen i napaćen narod, njih godišnje pogodi dve do tri elementarne nepogode. Od malena oni uče kako da se ponašaju u tim situacijama, spremni su na sve. Ta edukacija od malena, to treba da se uvede kod nas. Ovo je prilika da to naučimo, da se sprovedu akcije da se obuče mladi, od svakodnevnih stvari, do onih većih. Kod njih od vrtića ne postoje tetkice koje čiste škole, već to rade učenici. Kada je sport u pitanju, nema čistača na stadionu posle meča, postoje brojne kese za đubre i kontejneri i igrači i stručni štab vode računa o tome.

Fudbal se, prema prvim prognozama, vraća u junu, ali će do tada dosta pretrpeti, što finansijski, što takmičarski.

"Po nekim predviđanjima fudbal se vraća u junu, biće straha, neće biti previše publike, finansijski će klubovi trpeti, letnji prelazni rok će biti nezgodan. Dosta će se izgubiti od sponzora, Uefe, Fife. Predstoji nam šest meseci perioda gde će fudbal biti u padu, finansijski najpre. Zvezda je razgovarala sa igračima, pristalo se da u naredna tri meseca plata smanji za 50 odsto. Sa dvojicom stranaca raskinuti su ugovori i to će olakšati budžet.

"Svi rade na smanjenju plata i moramo da pokažemo ljudskost, sportisti najpre. Širom sveta vidimo da se odriču celih ili delova plata, kako bi klubovi nastavili da rade kao i ranije. Partizan, Zvezda i ostali klubovi organizuju se, kupuju respiratore, vidimo da sportisti imaju veliko srce", rekao je Đurovski.

Za kraj gostovanja, Boško Đurovski istakao je najdraži momenat u igračkoj karijeri.

"Sigurno da je to gol protiv Reala. Puna Marakana, pobeda od 4:2, u tom trenutku to se ne može opisati, takav gol, takva utakmica, to je zadovoljstvo koje ni Dostojevski ili Šekspir ne mogu opisati. Vanzemaljska radost. Danas mi takvu radost pričinjava moja Lenka, unukica, ne mogu da je viđam često, ali kada je vidim, poklonim joj nešto, pričam sa njom", zaključio je Đurovski.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво