Šta od sporta gledati, čemu se nadati i od čega se oprostiti

Utakmice nemačkog fudbalskog prvenstva, Bundeslige, bile su jedan od najgledanijih sadržaja na "malim" ekranima proteklog vikenda. I dok mnoga takmičenja žele uskoro da im se priključe i nastave sezone, postoje i ona čije je kraj, verovatno neizbežan.

Čak 27 golova u mrežama na devet odigranih utakmica, pregršt uzbudljivosti, preokreta i neizvesnosti, sve to ljubiteljima fudbala i generalno sporta doneo je povratak Bundeslige.

Nemačka liga u fudbalu prva je od pet najvećih u Evropi koja je uspela da organizuje nastavak sezone.

Iako su uslovi u kojima se igra fudbal u Nemačkoj veoma specifični i čudni, svet sporta dobio je odgovor na pitanje "može li se organizovati i održati nastavak sezona?"

Šta je nastavljeno

Fudbal se, pored Belorusije koja ga nije ni prekidala, igra ili nastavlja do kraja nedelje još i u pojedinim državama Južne i Centralne Amerike (Peru, Kostarika), u Južnoj Koreji, ali i Mađarskoj, Češkoj, Estoniji...

Naredne nedelje, tačnije 29. maja, Linglong Superliga Srbije nastaviće svoje takmičenje.

Među najpoznatijim sportovima koji su nastavljeni, nalazi se UFC. Najpoznatija organizacija na svetu u borilačkim veštinama održala je, okrnjeni, 249. događaj.

Umesto u Bruklinu, zbog koronavirusa UFC je takmičenje organizovao na Floridi, bez prisustva publike.

Kao i u svakom sportu, izuzetno je čudno bilo gledati prazne tribine i ne slušati reakciju gledalaca na vrhunske udarce i poteze.

Koronavirus je takođe uticao i na listu boraca koji učestvuju, pa su samim tim otkazani neki od vrhunskih mečeva, od kojih je najviše pažnje trebalo da privuče odbrana pojasa lake kategorije, koji je u vlasništvu Habiba Nurmagomedova.

Umesto sa Habibom, Toni Ferguson je u sklopu borbe večeri u ring ušao sa Džastinom Gaetjeom i izgubio nokautom. Uz njihov, najviše pažnje privukao je i dvoboj Frensisa Nganua i Žairzinja Rozenstruika, koji je posle 20 sekundi završen u korist Nganua.

Amerika je uspela da organizuje i NASKAR trku u Darlingonu, što je označilo i povratak auto-moto sporta.

Čemu se nadati, a od čega se oprostiti

Očekuje se da bi među prvima trebalo da se vrati La Liga.

Španija je u Evropi, posle Italije, bila najviše pogođena pandemijom koronavirusa, ali kako stoje stvari, nastavak La Lige očekuje se za 12. jun. Fudbaleri su počeli da treniraju u većim grupama, što je krupan korak ka nastavku sezone.

Treninzima su se vratili i fudbaleri Premijer lige, ali nakon izjava pojedinih igrača, kao i šestorice igrača koji su bili pozitivni na masovnom testiranju, povratak na teren mogao bi uslediti kasnije od predviđenog.

Prve procene bile su da će se fudbal u Engleskoj takođe vratiti 12. juna, ali bi datum povratka vrlo verovatno mogao biti pomeren.

Velike nesuglasice vladaju u Italiji, pošto su grupni treninzi prvobitno bili dozvoljeni, ali do toga nije još uvek došlo. Razlog su nesuglasica Vlade i klubova oko mera zaštite. Nastavak Serije A planiran je za 13. jun.

Brojne svetske lige već su obustavljene, među prvima ona u Belgiji, potom i u Holandiji, dok su najzvučnije francuska Liga 1 i škotski Premijeršip. PSŽ i Seltik su automatski proglašeni šampionima, ali će se ovi klubovi naći u problemu ukoliko se nastave evropska takmičenja.

Prvo, neće imati takmičarski kontinuitet za završnicu Lige šampiona i Lige Evrope, dok će za sledeću sezonu morati da igraju kvalifikacije, što je potvrdio i predsednik Uefe Aleksandar Čeferin.

Tenis u Srbiji vraća se 30 maja, dok će na svetskom nivou to najverovatnije biti druga polovina juna.

Najveći znak pitanja postavlja se u svetu košarke. Velike odluke očekuju čelnike organizacija širom planete.

NBA liga bi početkom juna trebalo da donese odluku o nastavku takmičenja. Nagađanja su da će se najjače košarkaško prvenstvo nastaviti, najverovatnije u dve države (Nevada i Florida), ali ne zna se u kakvom formatu.

Ne bi bilo iznenađujuće ni da komesar Adam Silver odluči da se takmičenje prekine i sezona završi bez šampiona.

Što se tiče košarke u Evropi, predstavnici Evrolige i Evrokupa trebalo bi da do 25. maja donesu odluku o daljem toku sezona.

Što se Evrolige tiče, najrealniji scenario jeste da se završnica odigra u jednom gradu, a kako sada stvari stoje, Beograd bi ponovo mogao da ugosti košarkašku elitu.

Direktor "Štark arene" Goran Grbović potvrdio je da je naš glavni grad najbliži da bude domaćin završnice u najelitnijem košarkaškom takmičenju.

Nekoliko učesnika tih takmičenja direktno ili indirektno su naglasili da nisu optimistični po pitanju nastvaka košarke u Evropi, a odluka koja bude doneta uticaće na mnoga nacionalna i regionalna prvenstva, među kojima je i ABA liga.

Formula 1 želi da se sezona nastavi Velikom nagradom Austrije, koja je planirana za 5. jun, ali organizatori još uvek nisu objavili kalendar po kojem bi sezona bila održana...

Od velikih takmičenja, već smo se oprostili od Evropskog prvenstva u fudbalu, Olimpijskih igara u Tokiju i mnogih drugih. Moraćemo da sačekamo najmanje godinu dana da bismo uživali u ovim turnirima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво